Dan ptica selica

Dan ptica selica

Fotografija : Zoo Osijek

Svjetski dan ptica selica obilježava se od 2006.godine, drugog vikenda u svibnju. Kako bi ukazali na probleme s kojima se ptice susreću na svojim dugim selidbenim putovima, u osječkom Zoološkome vrtu organizirali su edukativne radionice. A na prvu su stigli učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" iz Osijeka.

Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta s temom promatranja ptica.
U osječkom Zoološkom vrtu tijekom svibnja sve edukativne radionice bit će na temu ptica selica.

ptice-selice-logo.jpg
„Cilj je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se ptice susreću na svojim dugim selidbenim putovima - prirodne prepreke, loše vremenske (ne)prilike, ali i prepreke koje im stvara čovjek. Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, pticama nevidljive velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmjeravaju veliki broj ptica sa njihovih uobičajenih selidbenih putova. Svjetski dan ptica selica posvećen je upravo ovim zaprekama selidbi ptica. Srećom, postoje načini kako se mogu izbjeći negativni utjecaji infrastrukture na ptice i oni bi se morali primjenjivati. U Hrvatskoj od 300-tinjak vrsta ptica, boravi oko 200 vrsta ptica selica", rekla nam je u osječkome Zoološkom vrt edukatorica, prof.Tatjana Elez.