Dan radiologije: "Oslikavanje mozga"

Dan radiologije: "Oslikavanje mozga"

Osječki radiolozi, program Radio Osijeka, fotografije Dario Vračević

Klinički bolnički centar Osijek i Klinički zavod za radiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pridružiju se obilježavanju Međunarodnog dana radiologije. Tema ovogodišnje priredbe je "Oslikavanje mozga".

radiolog-je-i-to-voli.jpeg

Međunarodni dan radiologije (IDoR) obilježava se 8. studenog, na dan kada je davne 1895. profesor Wilhelm Conrad Roentgen otkrio x-zračenje koje je omogućilo  slikovni prikaz unutrašnjosti ljudskog tijela i liječenje zloćudnih tumora. Međunarodni dan radiologije zamišljen je kao akcija približavanja radiologije kao struke širokoj populaciji, a ne samo liječnicima i zdravstvenom osoblju Predavanja, koja je u Osijeku održavaju danas, otvorena su za javnost. Ove godine glavna tema je oslikavanje mozga. Slikovna dijagnostika u medicini je pomogla u smanjenju smrtnosti od mnogih malignih tumora i smanjenju hospitalnog mortaliteta.

radiolozi-by-vrale2.jpg

Ugledni znanstveni časopis New England Journal of Medicine proglasio je slikovnu dijagnostiku jednom od 10 najvažnijih medicinskih  postignuća u posljednjih 1000 godina. Hrvatsko društvo radiologa, zajedno sa vise od 100 medicinskih društava u 57 država svijeta s ponosom sudjeluje u obilježavanju ovog epohalnog otkrića koje je zauvijek promijenilo medicinsku struku i znanost. Primjerice, smrtnost od raka dojke je smanjena za više od 30% u zemljama koje provode mamografski probir. Slikovna dijagnostika u medicini spašava živote, štedi resurse i vrijeme. Istraživanja potvrđuju da osobe kojima je radiološka i druga slikovna dijagnostika dostupnija žive duže od onih kojima ona nije dostupna.

radiolozi2.jpgradiolozi-mozak.jpg

Dijagnostika smanjuje broj invazivnih zahvata, nepotrebnih hospitalizacija i skraćuje duljinu bolničkog liječenja, što izravno utječe na smanjivanje troškova zdravstvene zaštite. Ove godine IDoR je usredotočen na važnu ulogu radiološke dijagnostike pluća koja ima značajan utjecaj na liječenje brojnih plućnih bolesti. Novija istraživanja pokazuju da je primjena kompjutorske tomografije (CT) u visokorizičnih ispitanika (pušača) smanjila smrtnost od raka pluća za 20%. To znači spašavanje brojnih života svake godine, budući de se radi o vodećem ubojici među malignim tumorima širom svijeta. Stoga je osobito važno osvijestiti javnost da je dostupnost slikovne medicinske dijagnostike uvijet pravovremenog i uspješnog liječenja mnogih bolesti, posebice malignih. U ime liječnika specijalista radiologije, medicinskih fizičara, radioloških tehnologa i radioloških administratora pozivam vas da se pridružite obilježavanju epohalnog otkrića Wilhelma Conrada Roentgena, prvog dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, čovjeka koji je svijetu podario pogled u ljudsko tijelo, bez kojeg suvremena medicina ne bi bila zamisliva. Međunarodni dan radiologije zamišljen je kao akcija približavanja radiologije kao struke širokoj populaciji, a ne samo liječnicima i zdravstvenom osoblju Predavanja, koja je u Osijeku održavaju danas, otvorena su za javnost. Ove godine glavna tema je oslikavanje mozga.

  Teme predavanja:
1. Tamer Salha, dr.med.: Multipla skleroza - diferencijalna dijagnoza
2. Tajana Turk, dr.med.: Kako je sve počelo...nepoznato o poznatom
3. dr.sc.Mario Gros, dr.med.: Koliko (ne)znamo o radiologiji ?

Nakon predavanja bit će predstavljena knjiga doc.dr.sc. Josipa Stojanovića: "Trzajna ozljeda - riješena enigma".