Dan ružičaste vrpce u Osijeku

Dan ružičaste vrpce u  Osijeku

I ove će se godine u Osijeku obilježiti Dan ružičaste vrpce – humanitarna akcija kojoj je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke održat će se u subotu, 5. listopada na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati.

Tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju organiziraju Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci i Gradska liga protiv raka Osijek u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, Domom zdravlja Osijek, Medicinskom školom Osijek i IK Javor, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije.
"Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi, jer otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva. Stoga ističemo važnost redovitih odlazaka žena ali i muškaraca na redovite preglede dojki koji jamče rano otkrivanje i pravodobno liječenje bolesti. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe", ističu organizatori te pozivaju žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da im se pridruže na Danu ružičaste vrpce i educiraju o važnosti prevencije ove bolesti. Darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima potaknite ih na redovito pregledavanje svojih dojki i važnosti odaziva žena na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke", stoji u njihovom pozivu.
Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, a u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Sve je počelo prije gotovo tri desetljeća, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.