Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Bilja

Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Bilja Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Bilja

Foto: Stjepan Filipović

Polaganjem vijenaca na osječkom Centralnom, retfalačkom i mjesnom groblju u Bilju, te prigodnim programom obilježava se Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Bilja .

Dana 03. rujna 1991. godine u obrani Bilja, kao zadnjem neokupiranom naselju u Baranji tragično je stradao dvadeset jedan hrvatski branitelj Bilja. Toga dana jedanaest hrvatskih branitelja, dragovoljaca Biljske satnije ZNG RH je zvjerski ubijeno a trinaest branitelja je zarobljeno.Trojica su razmijenjena. Devet branitelja je zvjerski mučeno i ubijeno i njihova tijela naknadno su pronađena i ekshumirana na raznim stratištima dok se jedan branitelj još uvijek vodi kao nestali.
"Do 3. rujna cijela je Baranja bila okupirana od tadašnje JNA i četničkih formacija, a bilje se jedino držalo i branilo vlastitim snagama, ali nažalost neprijatelj je bio presnažan i brojčan, tako da je 3. rujna je najtragičniji dan u općini Bilje i naša je obveza da ga se dostojanstveno sjetimo i obilježimo, a to smo dužni prema 21-om stradalom hrvatskom branitelju iz Bilja", rekao je općinski načelnik Željko Cickaj.
U biljskoj župnoj crkvi služena je sveta misa, a u centru mjesta predstavljena je provedba taktičko-tehničkog zbora HV-a i prikaz pješačkog naoružanja. Nakon mimohoda do Parka hrvatskih branitelja položeni su vijenci kod mjesnog spomen obilježja.