Dan sjećanja na žrtve Borova, Veleprometa i Ovčare

Dan sjećanja na žrtve Borova, Veleprometa i Ovčare

Vukovar, kolona sjećanja, snimio Davor Lončarić

Nakon sjećanja na žrtvu Vukovara, 19. studenog sjećamo se žrtava iz Borovog naselja, a dan kasnije Veleprometa i Ovčare .

dan-sjecanja-plakat-2019.jpg

19. studenoga obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“

U utorak, 19. studenoga, obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“ u sklopu koje će učenici u jutarnjim satima upaliti svijeće duž Križnoga puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa „Vukovarske majke“ održat će prigodni program da bi u 10 sati krenula Kolona sjećanja na žrtvu Borova naselje duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste, do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borovo naselja.

U 12,30 sati na obali Dunava u Borovu (selu) odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima, zatim i u 13 sati kod Spomen obilježja na Farmi „Lovas“ i na kraju kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U utorak 19. studenoga održat će se u 18 sati u Gradskoj knjižnici i 15. Novinarsko-književnički susret u spomen na novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, pod nazivom „Grad – to ste vi“.

20. studenoga na Veleprometu sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora

U srijedu 20. studenoga program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u 9,30 sati kod skladišta „Veleprometa“ gdje su u jesen i zimu 1991. godine srpski agresori napravili Koncentracijski logor, kroz koji je prošlo više tisuća Vukovaraca. Uz odavanje počasti i minutu šutnje bit će u „Veleprometu“ služena i sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10,15 sati sa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“, gdje će se u 13 sati održati prigodni program „Ovčara – vječna rana“.

U crkvi sv. Filipa i Jakova u 17 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve s Ovčare, čime i završava ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.