Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. posvećen isključivo žrtvama

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. posvećen isključivo žrtvama

foto: Davor Lončarić

Od povratka u Vukovar organizator je središnjeg programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, a time i Kolone sjećanja kao centralnog događaja Grad Vukovar uz veliku potporu pripadnika Hrvatske vojske i policije.

Gradska uprava Vukovara današnjim je priopćenjem za javnost podsjetila kako je službeni program ovogodišnjeg obilježavanja već počeo, a pripreme za sam 18. studeni, Dan sjećanja, završene su.

Kao i prošle godine, programom je utvrđeno okupljanje hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara na Gradskome stadionu u Vukovaru odakle će se u 9 sati uputiti u koloni u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana gdje prigodni program započinje u 10 sati. U 10,30 sati formira se Kolona sjećanja koju će i ove godine povesti hrvatski branitelja Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

095c29b12bbc6d83a40e.jpg

 

foto: Dario Vračević

Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata grada Vukovara predviđen je za 12:15 sati te će uslijediti polaganje vijenaca i misa za sve pokojne i nestale koju će predvoditi mons. Antun Škvorčević, požeški biskup. Vijence će položiti: predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Marin Vidić-Bili, bivši povjerenik Vlade RH za Vukovar, Mario Marić, dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – podružnica Vukovar, Franjo Lermajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara, Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ te Grad Vukovar.

Sudionicima Kolone sjećanja organizator je preporučio da sa sobom ponesu ruže koje će po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u gradu Vukovaru položiti na grobnicama poginulih i ubijenih branitelja i civila te im na takav način pojedinačno odati počast.

"Posljednjih su dana sve učestaliji razni prijedlozi i inicijative kako bi trebalo organizirati događanja vezana za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, a koje ne idu u prilog primjerenom i dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja. Grad Vukovar ograđuje se od svih takvih prijedloga i inicijativa koje se posljednjih dana mogu vidjeti u medijima. U najboljoj namjeri molimo da se u svrhu dostojanstvenog izražavanja pijeteta prema žrtvama Vukovara svi zainteresirani suzdrže od ikakvih ideja koje bi mogle uzrokovati remećenje službenog programa. Svako drugačije ponašanje smatrat će se neprimjerenom željom za samopromocijom i skretanjem pozornosti sa žrtve Vukovara", stoji u priopćenju.

"Još jednom napominjemo kako su svi oni koji nose Vukovar u srcu te su im vrijednosti Domovinskoga rata i žrtve podnesene za Hrvatsku svetinja dobrodošli u Vukovar svih dana obilježavanja, a posebice u Kolonu sjećanja gdje će kao hodočasnici u tišini proći ulicama Križnog puta Vukovaraca", ističe se u današnjem priopćenju grada Vukovara.