Dan Vukovarsko-srijemske županije

Dan Vukovarsko-srijemske županije Dan Vukovarsko-srijemske županije
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

U povodu Dana Vukovarsko-srijemske župane i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina, na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Otoku župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim, ističući da je iz EU fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a zaposlenost je porasla 8 posto.

U dokumentarnom filmu "Slavonija protkana zlatom", s kojim je počela svečanost, predstavljeni su dosadašnji uspjesi i mogućnosti razvoja županije. Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić uručio je na svečanoj sjednici nakon pozdravnoga govora četiri tabularne isprave kojima je Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru stekla vlasništvo nad školskim dvorištem, sportskom dvoranom i igralištem, ukupne površine 10.734 četvorna metra, Dom učenika Vukovar vlasništvo nad zgradom doma i sportskim igralištem površine 5295 metara četvornih, a općine Nuštar i Babina Greda vlasništvo nad društvenim domovima.

img_20191111_111319.jpg Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju, ističući da je iz europskih fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a u posljednjih godinu dana i zaposlenost je porasla osam posto: "Međutim, nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata, posebno infrastruktrunih na našem području, koji znače život ovdašnjem gospodarstvu, a to su sanacija željezničke pruge i posebno pravca Zagreb-Tovarnik, ulaganje u aerodrom Klisu, ulaganje u unutarnje plovne putove i u cestovni promet", rekao je Galić. Istaknuo je da iduće godine, dok Hrvatska predsjeda Vijećem EU i Dunavskom strategijom, treba učiniti sve kako bi se ti infrastrukturni projekti počeli ostvarivati. Govoreći o projektima koji se realiziraju, istaknuo je među ostalim Agrocentar Cernu, vrijedan 30 milijuna kuna, Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, i dva aktualna projekta natapanja za 3000 hektara, vrijedna gotovo 200 milijuna kuna. Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" ocijenio je jako dobrim i predložio da se u sljedećemu financijskom okviru od 2021. do 2027. donese poseban operativni program za pet slavonskih županija te da se organizacija Hrvatskih šuma spusti na razinu slavonskih županija jer bi mogle bolje i kvalitetnije upravljati sirovinom. "Imamo iskustva, energije i znanja, s osnivanjem Šumarskog fakulteta te s Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom informatike omogućuje se za snažniji razvoj gospodarstva", rekao je Galić.

Pozdravne govore održali su i izaslanik predsjednice Republike i saborski zastupnik Mladen Karlić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinkovć te zamjenik maršaleka (župana) prijateljske Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su nagrade i priznanja za 2019. godinu. Počast županije posmrtno je dodijeljena hrvatskom branitelju Robertu Zadri za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu, a nagrade za životno djelo dodijeljene su efendiji Idrizu Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje i Danijelu Rehaku za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi Vukovara i istraživanju ratnih zločina. Nagradu za iznimna postignuća u znanosti i visokom obrazovanju dobio je dr. Vladimir Karabalić, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima Vladimir Zlatarić, za promicanje tehničke kulture Anka Remenar te za unaprjeđenje prometne kulture policajac Branko Grebenc - Luis. Više tvrtaka, ustanova u kulturi i sportskih ustanova dobilo je županijske povelje za doprinos razvoju gospodarstva, kulture i sportske kulture.

Uoči svečane sjednice, kod spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima, vijence su položila državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske, policije i prijateljske Velikopoljske regije iz Poljske te vukovarsko-srijemsko i otočko izaslanstvo, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.