Dan zelene energije u Našicama

Dan zelene energije u Našicama Dan zelene energije u Našicama

Kako sačuvati okoliš i imati jeftiniju energiju? U Našicama je o organizaciji Grada i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) održan Dan zelene energije u sklopu kojeg je održan edukacijski skup, a u radionicama u osnovnoj i srednjoj školi i praktična nastava

Zelena energija, kako je običavamo nazivati, svuda je oko nas, no treba je znati iskorisiti. Dan zelene energije bio je mogućnost da se građani upoznaju s načinom njene iskoristivosti, bilo kroz ugradnju solanih kolektora, izolacije stanova, kuća i gospodarskih zgrada ili iskoristivosti bioplina kao energenta, te financiranja svega toga, rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, okupljenima na skupu. Projekt organiziraju jedinice lokalne samouprave, potpisnice energetske povelje i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) kao dio europskog projekta "Meshartility" sufinanciranog kroz program "Inteligentna energija za Europu".

Projekt je jedan od načina kako u Europskoj uniji smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine za najmanje 80 posto. No treba napraviti prvi korak, rekla je Slavica Robić iz DOOR-a, te navela da uz ostalo treba stvoriti naviku kontrole temeprature zraka u stambenom protoru koja ne bi smjela biti viša od 21 celzijevog stupnja. Jednako tako kao koristan energent treba koristiti i bioplin koji je prema riječima Matko Perovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar vrlo zanimljiv u Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednoj regiji.

Svijest o očuvanju energije i razvoju obnovljivih izvora treba ugraditi i najmlađima. Tako su u osnovnoj i srednjoj školi u Našicama održane praktične radionice u kojima su učenici izrađivali solarne panele. Bruno Motik iz "Zelene mreže" istaknuo je da je najbolji način kako upoznati solarni kolektor taj da ga sudionik radionice sam i izradi.