"Danas šutim za autizam"

"Danas šutim za autizam"

Udruga obitelji djece s autizmom DAR Osijek danas na Trgu Ante Starčevića obilježava Dan svjesnosti o autizmu. Pokrenuto je i potpisivanje peticije kojom se traži osnivanje Centra za autizam u Osijeku.


02042015560.jpg "Ovogodišnji moto na svjetskoj razini je „Autizam. Diskriminacija - stop!“, a mi se pridružujemo dodavanjem mota „Danas šutim za autizam“. Time želimo istaknuti činjenicu da je većina naše djece i osoba s autizmom neverbalna i ima velikih teškoća u komuniciranju“, ističe Daliborka Pavošević iz udruge DAR. Popratili su to tekstom koji možete u cijelosti čuti i pročitati u privitku, a u kojem uz ostalo stoji: „Pojačajte zvukove, prenagle pokrete, usputne šumove, nepredvidive reakcije ljudi, lavež psa, škripanje kočnica, lupanje potpetica po asfaltu – sve u isto vrijeme. Osjetite neizdrživu etiketu na ovratniku svoje košulje, grebanje prečvrstog trapera i asimetrično sašiven porub na rukavu koji morate ispraviti. Pokušajte suspregnuti nemir mišića koji vas tjeraju na gibanje, vrtnju, okretanje, lepršanje. Hodajte tako kroz svijet. Pokušajte zamisliti strah, ljutnju, radost, čežnju; glad, žeđ, vrućinu, hladnoću; želju za ljubavlju, želju za utjehom. Nije teško. A sad zamislite da ništa ne možete iskazati riječima. Zato danas šutim.“

02042015561.jpg

U Osijeku je počelo potpisivanje peticije kojom se traži osnivanje Centra za autizam u Osijeku, a o toj će temi sutra predstavnici udruge razgovarati s predstavnicima grada, županije i resornog ministarstva.   

Vrijedne ruke članova udruge i njezinih simpatizera napravile su prigodne uporabne i ukrasne predmete koje su zainteresirani mogli dobiti uz donaciju i tako pomoći rad udruge. Volonterski klub EMŠA iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek u majicama s natpisom Danas šutim za autizam dijelili tekst, letke o autizmu i radu udruge.

U večernjim satima plavom će se bojom osvijetliti zgrade Hrvatske gospodarske komore u Ulici Europske avenije, Crkva sv. Roka u Ulici J.J. Strossmayera te Sakuntala park te će Osijek tako postati dijelom svjetske inicijative Light It Up Blue koja ukazuje na problem autizma u svijetu.
Obilježavanje ovog dana završit će u subotu u 13.00 kada će Udrugu DAR, nakon susreta s djecom na osječkom Trgu Ante Starčevića, u novom prostoru udruge u Vukovarskoj 216 posjetiti Moto - zeke koji će svojom bukom dići glas za djecu koja ne mogu govoriti.

Danas šutim za autizam, Daliborka Pavošević- Udruga DAR