Današnja epidemiološka slika Slavonije

Današnja epidemiološka slika Slavonije

foto Radio Osijek/M.Kralj

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirana su 402 uzorka od kojih je 180 bilo pozitivno na koronavirus, preminule su 4 osobe. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 42 novopozitivne osobe na COVID-19, preminule su 2 osobe.

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 402 uzorka od kojih je 180 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (98) te na području općine Čepin (12), slijede Belišće (7), Valpovo i Bizovac (po 6), Đakovo, Beli Manastir i Petrijevci (po 5), po tri imaju Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Semeljci, po dvije Čeminac, Donji Miholjac, Draž, Našice i Viškovci, a po jedna osoba je s područja općina Dalj, Donja Motičina, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Levanjska Varoš, Punitovci, Strizivojna, Trnava i Vladislavci. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 213 osoba oboljelih od COVID-19, i to 174 u KBC-u Osijek, od kojih su 46 na respiratoru, a 39 osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe koje su bile zaražene koronavirusom. U Kliničkom bolničkom centru Osijek preminule su dvije muške osobe (iz Čepinskih Martinaca rođen 1941. godine i iz Belišća rođen 1945. godine) i ženska osoba iz Valpova rođena 1964. godine, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula ženska osoba iz Satnice Đakovačke rođena 1956. godine. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 2.198 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba. Policija je provela 20 provjera osoba u samoizolaciji. U 19 samoinicijativnih provjera sve je zatekla na prijavljenoj adresi, međutim prilikom provjere jedne dojave građanina iz Osijeka utvrđeno je kršenje mjere COVID liječenja u kući, pa protiv te osobe slijedi kaznena prijava. Policija je obavila nadzor 202 ugostiteljska objekta te utvrdila jedno kršenje radnog vremena (u Petlovcu). O počinjenom prekršaju slijedi obavijest nadležnom inspektoratu zbog počinjenog prekršaja.Inspektori i službenici civilne zaštite u zadnja 24 sata obavili su 247 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, i to u 169 prodavaonica i trgovina, 64 ugostiteljska objekta, osam noćnih klubova i šest trgovačkih centara. U 21 slučaju utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 42 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Vukovara, 4 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Županje, 2 iz Bobote, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Banovaca, Borova, Bošnjaka, Cerne, Gradišta, Jarmine, Negoslavaca, Nuštra, Rokovaca, Šiškovaca, Tordinaca i Vrbanje). Preminule su 2 osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4554, od kojih je 3858 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 72 osobe. Trenutno je u županiji 67 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirane su 284 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 24714.
U samoizolaciji na području županije je 1429 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 48 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 25 radnika (4 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika).

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađena su 163 uzorka, od kojih je 12 pozitivnih, trenutno je aktivno 369 slučajeva zaraze koronavirusom, 323 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 702 osobe, a ukupno je testirano 17219 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 124 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 4.297, a tjedan na izmaku je rekordan sa ukupno 861 zaraženom osobom ili prosječno dnevno 123 zaražene osobe.

U zadnja 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminule su dvije osobe . Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 52. Hospitalizirana je ukupno 71 osoba (10 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 51 osoba, a u novogradiškoj bolnici 20 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.831 osoba (179 osoba manje nego prethodni dan).

Na području Virovitičko-podravske županije je 48 novozaraženih koronavirusom, a jedna 80-godišnja osoba  je umrla u Općoj bolnici Virovitica, izvijestio je u subotu navečer županijski Stožer Civilne zaštite. Najviše novozaraženih je u Virovitici 23. U Slatini je sedam oboljelih, Mikleušu četiri, Suhopolju tri, Špišić Bukovici, Pitomači i Gradini po dva, te Zdencima, Orahovici, Voćinu, Lukaču i Sopju po jedna osoba.
U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 42 oboljela, najviše do sada. U KBC Osijek su dvije osobe s područja Virovitičko-podravske županije na respiratoru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 1557 osoba, a 25 ih je umrlo.