Dani europske baštine u Belom Manastiru

Dani europske baštine u Belom Manastiru

Etnološki centar baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) 18. i 20. rujna izložbom "Babaseka" Tomislava Livaje i koncertom na tradicijskim instrumentima orkestra Mišina po prvi put obilježava Dane europske baštine.

U subotu, 18.rujna s početkom u 18 sati u Etnološkom će centru baranjske baštine biti otvorena samostalna izložba ilustracija pod naslovom "BABASEKA" profesora likovne umjetnosti Tomislava Livaje iz Osijeka. Publika će izložbu moći razgledati do 30. rujna.
Radovi Tomislava Livaje su crteži, tematski vezani i za prostor Baranje i Slavonije, a inspiraciju nalazi u etnografskom naslijeđu i tradicijskoj baštini. Profesor Livaja svojim crtežima često na humorističan način daje sliku svakodnevice baranjskog sela. Ilustracije su rađene brzo, sa šaljivim, ironičnim porukama kojih se možemo sjetiti od naših baka. Autor ih ponekad stavlja i u filmske situacije, čime ismijava pojedine trendove te poziva na humor koji je shvatljiv čak i onima koji nisu imali doticaj s folklorom. 

U ponedjeljak 20.rujna s početkom u 18  sati u amfiteatru (ljetnoj pozornici) Etnološkoga centra koncert je na tradicijskim glazbalima i puhačkim instrumentima, gajdama, diplicama i slično, a nastupa orkestar Mišina. "Koncert na tradicijskim instrumentima, gdje nastupa nekoliko izvođača po prvi put ćemo moći vidjeti u našem centru. Cilj nam je prije svega očuvanje tradicije i običaja Baranjaca", ističu organizatori.