Dani Julija Knifera u asocijativnom meandru

Dani Julija Knifera u asocijativnom meandru

3. Dani Julija Knifera održavaju se od 25. do 28. travnja u Osijeku i Đakovu u organizaciji osječke Umjetničke akademije. Ove je godine podnaslov Asocijativni meandar, a spojit će glazbu, kazalište, likovnost i sport.

Julije Knifer osim što je bio slikar, umjetnik, bio je i zaljubljenik u sport, prije svega nogomet i trčanje pa je sastavni dio Kniferovih dana i utrka Osječki meandar. Domaćin je Dana Julija Knifera Odsjek za novu glazbu.
Knifer je u jednom intervjuu rekao da je iz ideje Igora Stravinskoga kako je muzika samo ritam nastao cijeli njegov umjetnički idiom, odnosno meandar. Knifer je, dakle, promišljao o mnogim umjetničkim granama, a vođeni tom idejom i takvim shvaćanjem umjetnosti, u Dane Julija Knifera uvrstili su razne vrste umjetnosti.
Umjetnička akademija želi u gradu osvijestiti važnost Julija Knifera, Osječanina koji je stekao svjetsku slavu. Uspjeli su u naumu da Knifer dobije svoju ulicu, odnosno Prolaz Julija Knifera, a žele potaknuti i obnovu Kniferove rodne kuće u Vukovarskoj ulici.

 kn-program-x.jpg

Dani Julija Knifera

Preuzmite datoteke

Dani Julija Knifera 2,4 MB