Dani medijske pismenosti

Dani    medijske    pismenosti

Osječko kino Urania mjesto je gdje će mladi i svi drugi zainteresirani moći od 8. do 12. travnja sudjelovati u Danima medijske pismenosti, koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Dani medijske pismenosti provode se u suradnji s brojnim partnerima, uključujući i Hrvatski audiovizualni centar i Kino mrežu. Cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. Ove godine, naglasak je poštovanju prema sebi i drugima u medijima, što uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama. "U programu sudjeluju i brojna kina iz Kino mreže, uključujući i kino Urania, za koje je oblikovan program od deset zabavnih, poučnih i originalnih domaćih kratkometražnih filmova – igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda – koje prate metodički uručci koji će poslužiti za naknadni vođeni razgovor s učenicima u školi", stoji u najavi programa.
Učenici od 5. do 8. razreda moći će tako pogledati dokumentarnu zagonetku "Sindrom 17" grupe autora (Škola medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, HFS), klasik Krste Papića iz 1971. "Mala seoska priredba" (Zagreb film), urnebesnu "Mucicu" Alda Tardozzija (Propeler Film), dokumentarnu komediju "Ne vjeruj nikome" Luke Čurčića (KKZ) i dokumentarno-eksperimentalnu stop-animaciju "Plac Ane Hušman" (Bonobostudio). Srednjoškolski program čine humorna drama koja se odvija na roditeljskom sastanku "Ne pričamo o vama nego o djeci" Luke Rukavine (ADU), biografski dokumentarac "Srećko Kramp – skica za portret" Višnje Vukašinović (KKZ), ekperimentalni film "Kartograf" Darie Blažević (KKZ), zatim montažna zavrzlama "Cijena tišine", još jedan film nastao na `Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ (HFS), te slapstick-komedija "Rođendan" Petra Oreškovića (ADU). Projekcije su od 8. do 12. travnja u dvorani Kino kluba u 16:45 h, uz slobodan ulaz za sve gledatelje.
Raspored projekcija:
ponedjeljak 8.4.2019. 16:45 h: Kratkometražni filmovi za učenike 5.–8. razreda osnovnih škola (55 min)
utorak 9.4.2019. 16:45 h: Kratkometražni filmovi za učenike srednjih škola (75 min)
srijeda 10.4.2019. 16:45 h: Kratkometražni filmovi za učenike 5.–8. razreda osnovnih škola (55 min)
četvrtak 11.4.2019. 16:45 h: Kratkometražni filmovi za učenike srednjih škola (75 min)
petak 12.4.2019. 16:45 h: Kratkometražni filmovi za učenike 5.–8. razreda osnovnih škola (55 min)