"Dani poslova u turizmu" privukli tisuće Slavonaca

"Dani poslova u turizmu" privukli tisuće Slavonaca "Dani poslova u turizmu" privukli tisuće Slavonaca
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

U Osijek su danas stigli poslodavci s Jadrana u potrazi za sezoncima. "Dani poslova u turizmu" organiziraju se treću godinu zaredom, a zbog sve većih potreba za sezonskim radnicima, velike ih hotelske kuće nastoje privući boljim uvjetima i mogućnošću stalnog zaposlenja.

U dvorani Gradski vrt okupile su se tisuće Slavonaca koji su zainteresirani za rad na moru. Neki od njih već imaju iskustvo rada u sezoni, a među tražiteljima posla bili su i brojni učenici koji završavaju srednju školu i željeli bi steći prvo radno iskustvo. Najtraženiji su tradicionalno kuhari, konobari, sobarice, recepcionari i pomoćno osoblje.

Među 78 poslodavaca koji su se predstavili na štandovima bila je i Valamar Rivijera koja u visokoj sezoni zapošljava gotovo 7000 tisuća radnika u svojim hotelima, ljetovalištima i kampovima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika. Svima obećavaju plaću najmanje pet tisuća kuna neto, a radnici koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske imaju osiguran smještaj i tri obroka dnevno.

Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić koji je rekao kako je interes i želja Vlade što više aktivirati domaću radnu snagu. "Pripremili smo nove, osnažene mjere aktivne politike zapošljavanja. Ukupno ove godine imamo preko dvije milijarde kuna za zapošljavanje, a prošle i pretprošle osigurali smo četiri i pol milijarde kuna. Dio se odnosi na aktivne mjere zapošljavanja, a posebno bih istaknuo mjeru stalnog sezonca koja osigurava rad u sezoni, ali i određena primanja izvan nje", rekao je ministar Pavić.

Istaknuo je kako je među nezaposlenima u Hrvatskoj gotovo 20 tisuća njih izrazilo želju za radom u turizmu te da se ovakvim manifestacijama nezaposlene želi izravno povezati s poslodavcima.

"Dane poslova u turizmu" organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Tijekom zime sajmovi će se održati i u Zagrebu i Splitu.