Dani sjećanja na Dragutina Tadijanovića

Dani sjećanja na Dragutina Tadijanovića

U Slavonskom su Brodu po sedmi put održani Dani sjećanja na Dragutina Tadijanovića (1905. - 2007.), pjesnika, pripovjedača i urednika - akademika, počasnog građanina Slavonskog Broda.

Ovu manifestaciju zajedno organiziraju Grad Slavonski Brod, Ogranak Matice Hrvatske Slavonski Brod, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda i Osnovna škola Antun Mihanović.

Ovogodišnji dobitnik pjesničke nagrade Zaklade Dragutina Tadijanovića i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti knjževnik je Miroslav Slavko Mađer. Danas je Zaklada najboljim studentima Andrei Divić iz Brodsko-posavske županije i Mandici Nikšić iz Ličko-senjske županije dodijelila stipendije.

tadijanovic.jpg

Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU-a i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija ponajboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.
Ovogodišnji laureat pjesničke nagrade Miroslav Slavko Mađer rođen je 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. kao radijski urednik-dramaturg u Zagrebu. Autor je više zbirki pjesama, kao i drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu. Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi („krugovaši“), a prvi zbirku pjesama, Raskršće vjetra, objavio je 1955. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma Pjevat će Slavonija iz 1969. koju je uglazbio Branko Mihaljević. Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada. 

miroslav-maerto.jpg