Dani slavonske šume u Našicama

Dani slavonske šume u Našicama

fotografija iz poziva organizatoraTZ Našice

Dani slavonske šume u Našicama tradicionalna su trodnevna priredba koja će u svom devetnaestom izdanju ugostiti stotinjak udruga, društava i klubova u kulturnim, zabavnim i sportskim programima. Dio su programa i osmi "Hrvatski dani biomase" i skup „Obnovljiva toplina: Ključ za energetski zaokret"

dani-slavonske-sume-plakat.jpgDani “Slavonske šume” priredba je koja se održava svake godine u rujnu u Našicama. Organizatori su Grad Našice, Hrvatske šume, ogranak Matice hrvatske Našice i Turistička zajednica Grada Našica.
Ovogodišnje izdanje festivala koji je ujedno i najznačajnija priredba u Našicama ugostit će 92 udruge, društava i klubova a posjetitelji će moći vidjeti i proizvode i usluge više od 60 obrtnika. Omiljeni je to festival slavonskih pčelara, gljivara, voćara, vinogradara, planinara, izviđača, ribolovaca, konjogojaca a naravno tu su i lovci i šumari. Kao i prethodnih godina, posjetitelji će moći uživati u natjecanju sjekača iz pet slavonskih Uprava šuma, koje uvijek privuče veliki broj znatiželjnika. Znanstveni program je posvećen obnovljivim izvorima energije gdje će dominirati šumska biomasa i bioplin, a uz hrvatske stručnjake sudjeluju i znanstvenici iz Austrije. Od ostalih događaja ističemo predavanje o nedavno obnovljenom arboretumu Lisičine, koji je ponovno otvorio svoja vrata zahvaljujući financijskim sredstvima iz predpristupnih fondova EU. 

Festival će početi u četvrtak 5. rujna predstavljanjem knjige “Slavonske šume kroz povijest”, a nastavit će se u petak “Aktualnim satom šumarstva” na temu zaštite šuma u organizaciji Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Našice koji će okupiti više od sto stručnjaka iz ovog područja. 

Prigodni program nastavlja se na ljetnoj pozornici nastupima svih sekcija Hrvatskog kulturnog društva “Lisinski” Našice, koji povodom obilježava 130 godina postojanja i rada ugošćuju folklorni ansambl „Lado“ iz Zagreba. Također HKD Lisinski po prvi puta imat će i svoj štand na kojem će predstaviti nošnje i nosač zvuka. Uz to, u petak će biti otvorena i gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom “Miocen sjeverne Hrvatske – od blata do zlata”. Ipak, kao i dosadašnjih godina centralni događaj je subotnji program u koji će biti uključen velik broj udruga koje će predstaviti svoje aktivnosti te izložiti svoje radove. Vatrogasci će održati vatrogasno natjecanje na kojem se očekuje 300 natjecatelja, a Udruga starih športova našice tradicionalno će održati natjecanje u povlačenju užeta. Za najmlađe organizirat će se i zmajada ispod dvorca Pejačević kao i radionice koje će voditi članice DND Našice.