Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018

Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018

Foto: HRT/K.I.

Ovoga se tjedna od 23. do 28. travnja u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila u zemlji provodi preventivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018" .

"Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila", ističu u MUP-u, koji slične akcije organizira i za ostale vrste vozila i to u suradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.
"Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter, a cilj je potaknuti vozače motocikala i mopeda da pravovremeno utvrde tehničku ispravnost vlastitog vozila, kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno kako bi se izbjegle prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. "Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati", ističu u policiji.
Pregled vozila je besplatan (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.
U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled vozila.
moto.jpg