Dar liječenja časna je služba

Dar liječenja časna je služba

Euharistijskim slavljem u osječkoj kapucinskoj crkvi sv. Jakova te mnogim humanitarnim akcijama i posjetima bolesnicima u Osijeku je danas proslavljen blagdan Gospe Lurdske i obilježen Međunarodni dan bolesnika.

Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, Marin Srakić tradicionalno je u podne predvodio misno slavlje u kapucinskoj crkvi Svetog Jakova u Osijeku. "Oko nas je mnogo onih kojima je teško i kojima je potrebna pomoć čovjeka pored sebe, a na to se nikada ne smijemo oglušiti", poručio je msgr. Srakić.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posjetio je Kliničko bolnički centar Osijek. Nakon razgovora s ravnateljstvom KBC-a,  posjetio je i razgovarao s bolesnicima Klinike za dermatologiju i venerologiju. Nakon posjeta nadbiskup je istaknuo kako u Crkvi poštuju karizmu, koju imaju naši liječnici i medicinsko osoblje, a to je dar liječenja. To je časna služba zato što je ona prva na službu čovjeka. Medicinske sestre, liječnici i medicinsko osoblje svakodnevno su uz bolesnike i uz dobru medicinsku skrb itekako je važan ljudski odnos.
Mi smo ovdje napravili Kliniku za dermatologiju i bilo bi nam drago da u ovoj reformi sačuvamo kadrove, rekao je predstojnik Klinike dr. Darko Biljan. Naglasio je da imaju pet mladih specijalizanata a itekako je bitno da oni imaju gdje doći raditi. Moći će koristiti svima nama samo ako budemo sačuvali Kliniku, radna mjesta odnosno ljude.

Studenti preddiplomskog studija sestrinstva osmislili su program akcije povodom svjetskog Dana bolesnika. „Kako bi našim bolesnicima skratili i uljepšali boravak u bolnici u 14 sati posjetiti će Kliniku za kirurgiju, Kliniku za pedijatriju i Odjel za radioterapiju i onkologiju na kojima će, podijeljeni u grupe, provesti vrijeme s bolesnicima u druženju, razgovoru i edukaciji, a najmlađe razveseliti igrom, balonima i bombonima“, najavljuju u osječkom KBC-u.

Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ u suradnji sa Upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, povodom Svjetskog dana bolesnika posjetit će  Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek. Zajedno s aktivistima udruge bit će i učenici osječkih srednjih škola – ambasadori humanosti. Među njima su učenici Elektrotehničke  i prometne škole, Ekonomske i upravne škole, Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, I. Gimnazije i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Tom prigodom će, doznajemo od predsjednice Udruge „Rijeka ljubavi“ Štefice Čučak, korisnicima doma uručiti poklone i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992., a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.