Darda za zaštitu okoliša

Darda za zaštitu okoliša

Foto: Saša Alilović/Radio Baranja

Voćari s područja općine Darda od sada bio otpad rješavaju sječkom.

Nakon što je u rujnu prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio općini Darda nabavu stroja za usitnjavanje grana i zelene mase, koji će koristiti komunalnom pogonu, stroj je stigao Dardu. Jučer je načelnik općine  Anto Vukoje zajedno s komunalnim redarom Zoranom Zubakom pokazao novi stroj za sječku vrijedan oko 240.000 kuna, u koji je općina uložila 39.000.
Usitnjeni bio otpad može se koristiti za proizvodnju usitnjenih agregata koji služe kao gorivo za sustave centralnoga grijanja, ali i u proizvodnji komposta.
„U našoj općini postoji veliki broj voćara koji imaju velike količine bio otpada, tako da su se riješili tih problema, a stroj je na raspolaganju svim građanima. Zahvaljujući dobroj suradnji s Fondom ovo je već drugi projekt realiziran u prošloj godini. Zgrada općine dobila je na energetskoj učinkovitosti ugradnjom PVC stolarije i toplinskom izolacijom fasade, u vrijednosti 360.000 kuna. Slijedeći projekt iz Fonda štedno je ekološka rasvjeta za Mece vrijednosti oko 480.000 kuna“, rekao je darđanski načelnik Anto Vukoje.