Decentralizacija pokreće hrvatsko gospodarstvo

Decentralizacija pokreće hrvatsko gospodarstvo

Z. Vinković

"Priča da će se kroz smanjenje bruto plaća osigurati jedinicama lokalne samouprave veća sredstva za projekte Europskoj uniji je potpuna demagogija", rekao je Zoran Vinković na konferenciji za novinstvo danas u Đakovu. .

"U jamstvima koja je Most predložio nema nikakvih strukturnih reformi", rekao je Zoran Vinković te dodao kako su svima, u izbornoj kampanji, usta bila puna riječi "Slavonija" i "decentralizacija".
"Porez na dobit ne ide tamo gdje je ostvaren. Što je s porezom na promet nekretnina, na dohodak", upitao je gradonačelnik Vinković te dodao kako je on ne da se poveća minimalna plaća na koju se ne plaća porez nego da plaće budu neoporezive, a to, očigledno, nije moguće.
U ovome trenutku 97 posto svih prihoda ide u državnu blagajnu, a svega 3 posto jedinicama lokalne i regionalne samouprave uključujući i grad Zagreb. To je potpuno centralizirana država i nema ni u jednoj zemlji na svijetu, naglasio je Vinković. Jedino kroz decentralizaciju Hrvatska može pokrenuti svoje gospodarstvo, kako bi dostigla  barem razvijene srednjeeuropske zemlje. Jedinicama lokalne samouprave treba omogućiti barem 20 do 40 posto udjela u poreznom sustavu, rekao je Vinković a novoj je Vladi poželio uspjeh te naglasio "...ako se po jutru dan poznaje, čeka nas jako težak i mukotrpan dan te jako mučna noć."