Dentalna medicina u Osijeku po ljubljanskom uzoru

Dentalna medicina u Osijeku po ljubljanskom uzoru

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo među novijim je sastavnicama osječkog Sveučilišta. Postoji od 2016., imaju šestogodišnji program koji se, za razliku od riječke i zagrebačke Stomatologije, temelji na ljubljanskom uzoru.

Na petoj godini 96% programa čini praktični rad pa su ambulante nužne. Stoga na fakultetu planiraju dodatna ulaganja.
"Danas je dentalna medicina deficitarno zanimanje u Slavoniji zato se vjerojatno otvorio ovaj studij u Slavoniji", kaže Vukovarac Marko Aleksijević, student 4. godine Fakulteta dentalne medicine i zdravstva u Osijeku.
Slično razmišljaju i ostali mladi pa početkom svake akademske godine fakultet bilježi dobru popunjenost. "Od 30 mjesta koliko je ove god dozvoljeno od Ministarstva znanosti trenutno 22 studenta u ovom roku imaju pravo za upis, što će reći da imamo još 8 praznih mjesta koje ćemo riješiti na jesen", kaže Marko Matijević, izv. prof./prodekan za znanost i poslijediplomske studije, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo.
Fakultet i Dom zdravlja Osječko-baranjske županije planiraju osnovati slavonski centar dentalne medicine. Prvi je dio s ambulantama dovršen u zgradi fakulteta, a drugi se dio planira u dvorišnom objektu, i to nakon što Grad Osijek odobri izmjenu detaljnog urbanističkog plana. Nekadašnja garaža za tenkove bivše vojarne, sada dio sveučilišnog kampusa, tako će postati suvremeni kompleks s 20 dentalnih ambulanti.
dentalna-medicina.jpg