Deveta ovčica putuje u Ukrajinu

Deveta ovčica putuje u Ukrajinu Deveta ovčica putuje u Ukrajinu

foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Nagrađivanu predstavu Deveta ovčica osječko Dječje kazalište izvodi u Kijevu u natjecateljskoj konkurenciji na 1. Kijevskom međunarodnom lutkarskom festivalu “PUPPET.UP”! koji se održava u povodu 90. obljetnice Kijevskog akademskog lutkarskog kazališta.

U povodu svoje velike obljetnice ukrajinski domaćini priredili su brojna zanimljiva događanja: festival sa ponajboljim izvedbama za djecu i odrasle iz čak 18 zemalja – koje će se održavati u kazalištima te na ulicama, trgovima i u parkovima Kijeva. Bit će izvedena premijera lutkarske predstave za odrasle „Kako je umrla Guska“ (“How did the Goose die”) Mykole Kulisha u izvedbi slavljeničkog kazališta, potom predstava Legende o Kijevu uz veliki vatromet! U sklopu festivala bit će održan i seminar o najstarijim lutkarskim kazalištima 20. stoljeća u kojemu će, svojim izlaganjem, sudjelovati i ravnatelj Ivica Lučić, brojne izložbe i svečano otvorenje dviju novih scena Kijevskog kazališta domaćina.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Ukrajinu odlazi na poziv glavne tajnice ukrajinske UNIMA-e Darije Ivanove koja je Devetu ovčicu imala prigodu pogledati na festivalu u Subotici, te je, prepoznavši izvrsnost, pozvala ansambl bez prethodne selekcije. Podsjećamo, riječ je o tekstu nastalom prema istoimenoj slikovnici poznate hrvatske spisateljice Sivlije Šesto, a u režiji Ljudmile Fedorove. Za likovnost predstave (scenografiju i lutke) bila je zadužena Natalia Burnos dok je glazbu skladao Zadranin Tomislav Pehar. U predstavi igraju Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Ivica Lučić i Inga Šarić, a predstava je do sada osvojila 25 nagrada u zemlji i inozemstvu i time već postala najnagrađivanija predstava u dugoj povijesti Kazališta. I u Kijevu predstavu će gledati ugledni međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: Leonid Popov (Ukrajina), Sergey Vasiliev (Ukrajina), Bogdan Strutinsky (Ukrajina), Revaz Bainazishvili (Gruzija) i Irina Mihaleva (Estonija). 

tekst: Dječje kazaliušte Branka Mihaljevića u Osijeku