Deveta sjednica Gradskog vijeća - Vrkić diže eskadrilu protiv komaraca!

Deveta sjednica Gradskog vijeća - Vrkić diže eskadrilu protiv komaraca! Deveta sjednica Gradskog vijeća - Vrkić diže eskadrilu protiv komaraca!
Pred. Gradskog vijeća Željko Požega (foto Ž.Kovačević) Pred. Gradskog vijeća Željko Požega (foto Ž.Kovačević)
Vijećnici HDZ-a Pašuld i Opačak (foto Ž.Kovačević) Vijećnici HDZ-a Pašuld i Opačak (foto Ž.Kovačević)
Vijećnici Šimičić i Đapić(foto Ž.Kovačević) Vijećnici Šimičić i Đapić(foto Ž.Kovačević)
Vijećnik SDP-a dr.sc. Neđeljko Knežević(foto Ž.Kovačević) Vijećnik SDP-a dr.sc. Neđeljko Knežević(foto Ž.Kovačević)

Kovačević, Piližota, Vrkić, Ham(foto Ž. Kovačević)

Klub vijećnika HDZ odbio je prijedlog godišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna grada Osijeka za 2017., i u većinu točaka iz prijedloga izmjena i dopuna proračuna, koje je većina u Gradskom vijeću prihvatila. No svi u vijećnici su digli ruke za novo zaduženje grada u visini od 60 milijuna kuna.

Svi su se složili kako je opravdano dodatno se zadužiti za kapitalne investicije u gradu, no ne slažu se svi s dinamikom i načinom trošenja proračunskih sredstava, a posebice provedbom i načinom financiranja projekata iz EU fondova. Željko Kovačević predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u osječkom Gradskom vijeću ističe kako "desna strana" vijećnice nije zadovoljna dinamikom povlačenja novaca iz "alternativnih" fondova – "Morate imati bolju pripremu i morate tražiti nove izvore financiranja, kako iz EU fondova, tako i na županijskoj i državnoj razini. Tu ima dosta prostora." - rekao je Kovačević

Raspravljalo se i na ideološkoj razini. O potrebi uvođenja građanskog odgoja u osječke osnovne škole. Vjećnik Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, tražio je da tu odluku potvrdi Gradsko vijeće. Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš ne bježi od politike, no zazire od ideologije - "Molim vas! Ovdje nije riječ o nikakvim ideologijama. Ovdje je riječ o tome da djecu naučimo da budu građanke i građani. Djeca će učiti o demokraciji o političkoj pismenosti, o medijskoj pismenosti i svemu onome što im je potrebo da se snađu u građanskom društvu u kojem se nalazimo" - rekla je Gamoš

Vijećnik HDZ-a iz Josipovca Milan Opačak, svoje je izlaganje o komarcima popratio lijepljenjem na govornicu poruke - Josipovac je dio grada Osijeka gdje osim komaraca žive ljudi. Nije dugo čekao na odgovor gradonačelnika Ivana Vrkića koji je zaprijetio "eskadrilom lovaca na komarce", tražeći od oporbe da digne ruke u znak odobrenja, kojim će se u jednom zračnom napadu potrošiti i do 500 tisuća kuna – "Prihvatit ćemo vijećnički prijedlog i ako treba ručno ćemo zaprašivati dvorišta, no vjećnici moraju znati, i zato sam provokativno tražio da dignu ruke za to, da je avio-zaprašivanje skupo i da ćemo na brzinu potrošiti sredstva kojima raspolažemo. Postoji ideja da napravimo zaštitni krug oko grada zaprašivanjem iz aviona, no ako taj dan zapuše krivi vjetar bacili smo novce! - izravan je bio Vrkić.

Zaoštrilo se i oko bajera na Jugu II gdje je napravljen ponton suprotno zakonu tvrdi vijećnica HDZ-a Sandra Pašuld. Vrkić se nakon toga još brže popeo za govornicu: "Baš me briga što kaže neki zarez u zakonu kada je riječ o zdravlju djece koja se tamo kupaju!" - ispalio je na prvu Vrkić, no kasnije ublažio odgovor tvrdeći kako je će ponton, plovilo koje potpada Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, dobiti sve potrebne dozvole, iako se katastarski nalazi na oranici.

HDZ je prozvao i direktora Unikoma Davora Vića da je neopravdano podigao plaće izvršiteljima te nepotrebno zaposlio dodatan broj ljudi. Vić je odgovorio kako je informacija neprovjerena i da "...dolazi od onih koji vrijeme umjesto u tvrtci provode u kafićima i plasiraju neistine. Ukupna masa plaća nije narasla, a Unikom godišnje ostvaruje uštedu od 12 milijuna kuna!" - zaključio je Vić.

Vedran Novokmet iz stranke Desno traži od grada novi prostor za Gradsku četvrt Retfala, obzirom da se sadašnji nalazi, u kako je rekao neadekvatnom prostoru, u stambenoj zgradi. Pitao je i za idejni projekt kojim bi Retfala dobila novi centar na mjestu nekadašnje škole Vladimir Nazor. Gradonačelnik Vrkić je odgovorio kako je u daljnjim planovima potpuna obnova Retfale, posebno dijela od novog stadiona, koji se počinje graditi u srpnju ove godine, pa do hipodroma. "Sačekajmo još malo. Imamo brojne ponude da taj prostor zaživi s novim sportsko rekreacijskim površinama za građane, a prvom prilikom treba krenuti i s izgradnjom novog centrau Retfali" – obećao je Vrkić.

Brijest bi nakon upornih upita Željka Biočića, predsjednika tog mjesnog odbora, konačno trebao dobiti društveni dom, a Jug II nakon ponovnog upita profesora Srećka Tomasa intrazonsku cestu, obilaznu i poveznu cestu nakon koje bi to naselje na istoku Osijeka dobilo potpuniji oblik.

Danijeli Lovoković je potvrđeno kako je prijedlog da se Južna obilaznica grada Osijeka preimenuje u cestu 106. brigade poslan u Ministarstvo branitelja, kako to zakon nalaže te kako je grad ponovo zatražio od Ministartva graditeljstva i HŽ-a mišljenje o pokretanju projekta denivelizacije pružnih prijelaza u Osijeku.                       

HNS-ov Vladimir Ham je predložio, da se za na gradu prihvatljivom mjestu, ponovo oslika zid s likovima Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle. Ti portreti pod nazivom "Velikani znanosti s hrvatskog tla" nekada su bili na ogradi Odjela za fiziku preko puta osječke tržnice, a osječki grafiter Igor Dešić spreman je ponoviti svoje djelo. 

U pitanjima i prijedlozima vijećnika i brojne druge teme od obnove Krapinskog naselja, proširenja tramvajske infrastrukture do Josipovca, mogućnosti postavljanja pojedinačnih vodomjera u zgradama sa zajedničkim vodomjerima, pa do novih semafora i svjetlosnih led markera na prometnicama.

Gradonačelnik Osijeka Vrkić, zamjenica gradonačelnika Gamoš i pred.kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Osijeka Kovačević