Devetnica Gospi od Suza: tisuće hodočasnika krajem kolovoza u Pleternici

Devetnica Gospi od Suza: tisuće hodočasnika krajem kolovoza u Pleternici

fotografija iz poziva organizatora

Od 23. kolovoza svake će se večeri u Pleternici, u Svetištu Gospe od Suza, okupljati vjernici ususret Gospinu blagdanu koji se svetkuje 31. kolovoza. Svečanu će euharistiju prikazati požeški biskup monsinjor. Antun Škvorčević.

"Kada je prije 63 godine tadašnji pleternički župnik Ljudevit Petrak pokrenuo Devetnicu Gospi od Suza, nije ni slutio da će ona prerasti u tradiciju koja će svake godine od 23. do 31. kolovoza u ovaj slavonski gradić privlačiti sve više vjernika. Točno pedeset godina nakon prve Devetnice, 2005. Pleternica je proglašena Svetištem Gospe od Suza

U četvrtak 23. kolovoza, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz župnu crkvu sv. Nikole u Pleternici, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Misno slavlje svakoga dana započinje u 19 sati, a ovogodišnju Devetnicu Gospi od Suza predvoditi će fra Ivan Matić iz Samobora. Tijekom svake večeri, vrijeme prije mise provodi se u ispovjedi i molitvi krunice u crkvi uz Gospin lik, a nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

U petak, 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza, središnje euharistijsko slavlje predvoditi će požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Posebno će biti svečano nakon mise, za vrijeme tradicionalne euharistijske procesije sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati prekrasan pleternički krajolik. Ovaj nezaboravan trenutak povezanosti i bliskosti vjernika nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Pleternica je posebno mjesto blagoslova, susreta, molitve, mira i praštanja. To je prepoznao i sirakuški biskup, koji je 1958. - samo tri godine nakon prve Devetnice, pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef koji je 1953. u jednoj obiteljskoj kući u Sirakusi na Siciliji plakao puna četiri dana. Da je riječ o pravim suzama potvrdila je i znanstvena analiza, a samo dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila više od tri stotine znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

Devetnica Gospi od Suza sjajna je prilika da istražite ovaj kraj. Iz središta grada prema vinorodnim brežuljcima u duljini oko šest kilometra vijuga Cesta ruža i vina, koju možete istražiti pješice ili biciklom. Pleternica je poznat vinorodni kraj i jedno od tri atraktivna vinogorja Požeško-slavonske županije. Prema legendi pleterničkim vinogradima se u 19. stoljeću divila i Madame Clicquot, vlasnica najpoznatije šampanjske kuće. U njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka nosi ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clisquot. Na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce.

Ljubitelji slavonske kuhinje neće propustiti tradicijski restoran Etno kuću Belo i restoran Klas, nositelj standarda Okusi Zlatne Slavonije, a ljubitelje prirode oduševit će šumske šetnice, tri jezera, biljni i životinjski svijet Ranča Čondić ili kukuruzni labirint u Viškovcima, otvoren nedjeljom od 17 do 20 sati."

/pozivnica organizatora/