DIP: do 16 i 30 najmanja izlaznost u Osječko-baranjskoj županiji

DIP: do 16 i 30 najmanja izlaznost u Osječko-baranjskoj županiji

foto HRT vijesti

DIP je objavio rezultate o izlaznosti: do 16 sati i 30 minuta izašlo je 35,15 posto birača. Najmanja je u Osječko-baranjskoj županiji gdje je odaziv samo 31%. Među gradovima najmanji je odaziv u Rijeci. U Osijeku je glasovalo 29,08%.

Odaziv je bolji nego na izborima prije četiri godine, na prošlim je lokalnim izborima do 16 sati i 30 minuta glasovalo 32,99% posto birača. Najveća izlaznost je u Ličko-senjskoj županiji gdje je do 16.30 sati izašlo 48,12% birača. Najmanja je u Osječko-baranjskoj županiji gdje je odaziv samo 31%. Među gradovima, po odazivu prednjači Gospić (51,96%), na začelju je Rijeka (27,72%). 

U Zagrebu je glasovalo 34,23%, u Splitu 33,31%, u Rijeci 27,72%, a u Osijeku 29,08%.

GONG je priopćio da su i na ovim su izborima birački odbori "slaba karika", za što su odgovorna i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati. GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute glasačima o načinu glasovanja kako bi mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa i uputa DIP-a te se ne smiju upuštati u kaznena djela, poput glasovanja umjesto drugih osoba. Najviše je prijava da izbornu šutnju krše stranački i nezavisni kandidati, i to uglavnom na društvenim mrežama, slanjem SMS-ova i postavljanjem plakata. GONG poziva kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i one na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. 

Na lokalnim se izborima na četiri godine biraju članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i zagrebačke Gradske skupštine, kao i općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici. U nekim jedinicama biraju se i zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina ili iz reda hrvatskog naroda. Za oko 9500 mjesta natječe se 47 601 kandidat.