Do građevinskih dozvola brže i jeftinije nego u drugim državama EU

Do građevinskih dozvola brže i jeftinije nego u drugim državama EU Do građevinskih dozvola brže i jeftinije nego u drugim državama EU

Ako u Saboru prođu nove izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji izdavanje e-građevinskih dozvola bit će još brže i jeftinije. O toj se temi govorilo danas na konferenciji za novinare Hrvatske narodne stranke.

Prema rang listi Svjetske banke Osijek je drugi grad u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinskih dozvola. Nakon digitalizacije sustava, kakvu predviđa novi Zakon bit će još brži, ističe pročelnik osječkog upravnog odjela za urbanizam Dražen Slunjski. On tvrdi kako je Osijek i kadrovski i tehnički dobro opremljen za novosti u zakonima i spreman je za nove izazove. 

U zakonu su tri ključne promjene koje će omogućiti još brže izdavanje građevinskih dozvola - smanjenje broja procedura, smanjenje troškova i ograničavanje javnih pravnih tijela rokom za očitovanje. Slunjski je podsjetio kako će po novom zakonu umjesto investitora dozvole tražiti projektanti i neće morati obilaziti brojne institucije- od policije, zavoda za urbanizam, vodovoda, HEP-a i slično. Na popisu je tridesetak javnih pravnih tijela koje trenutačno moraju obići investitori koji žele nešto graditi. Nekada su investitori čekali različita javna pravna tijela i po 60 dana da se očituju o glavnom projektu, a digitalizacijom sustava dobit će rok od 15 dana u kojem se moraju očitovati. Ako to ne učine smatrat će se da nemaju nikakvih primjedbi koje bi spriječile izdavanje građevinskih dozvola. 

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj kaže kako je HNS tražio hitnu proceduru za ove izmjene zakona, a očekuje njihovo prihvaćanje do kraja ovog tjedna. Izdavanje građevinske dozvole bit će 3 puta jeftinije, rekao je Čuraj, a graditelji će uštedjeti vrijeme i novac te preskočiti plaćanje raznih taksi i biljega.

"Uz ovakav zakon građevinska dozvola iznosit će manje od 4 posto od ukupne investicije, što je jeftinije od prosjeka Europske unije, a građevinske dozvole više se neće čekati po dva mjeseca nego između 10 i 14 dana, što je vrlo blizu prosjeka EU", rekao je Čuraj.

Zaključio je kako bi državna uprava morala biti efikasnija i jeftinija te da bi i druga ministarstva i različite državne institucije trebale preuzeti model kakav u Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva predlaže ministar Predrag Štromar.