'Dobre vijesti za Brođane: Rafinerija Brod prelazi na plin'

'Dobre vijesti za Brođane: Rafinerija Brod prelazi na plin'

Ivica Galovic/PIXSELL

Rafinerija Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu.

To su dobre vijesti za Brođane, u Jastrebarskom je izjavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, komu je informacije o promjeni u poslovanju Rafinerije Brod na jutrošnjem sastanku u Zagrebu najavio zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije nafte Brod, Alexander Voronjin. Taj je sastanak rezultirao jednim od najvažnijih pomaka od početka godine, otkako se vode razgovori na najvišoj razini s predstavnicima Zarubežnjefta o problematici modernizacije te rafinerije, ocijenio je Zmajlović.

zmajlovic.jpg

Prelazak Rafinerije Brod na plin znači smanjenje za najmanje 70 posto izvora onečišćenja zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, pa je tu odluku vlasnika rafinerije Zmajlović ocijenio iznimno važnom.  Dodao je da se u Rafineriji Brod u proces prelaska na plin već počelo te će se iduće godine nabaviti oprema radi prilagodbe na novi energent te izgraditi plinovod od nekoliko kilometara.  Zmajlović je ponovio da je prioritet Ministarstva u svim razgovorima bio poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, a jedini način za to je modernizacija Rafinerije. Proces prelaska Rafinerije na plin trebao bi biti dovršen početkom 2015.

Zmajlović smatra kako odluka investitora da učetverostruči izdvajanja za zaštitu i ekologiju govori o njegovoj ozbiljnosti i želji za osiguravanjem kvalitetnog zraka. Najbrži način da se spriječi onečišćenje jest zatvaranje Rafinerije, ali time se gube mnoga radna mjesta, više od tisuću, i opet nitko ništa ne dobiva, zaključio je Zmajlović.