Dodijeljene nagrade "Krunoslav Sukić"

Dodijeljene nagrade "Krunoslav Sukić" Dodijeljene nagrade "Krunoslav Sukić"

fotografije Amoreta Bajto

U organizaciji osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku su, po deseti put, dodijeljena Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava Krunoslav Sukić, a dobitnica je Amalija Krstanović.

Pedagoginji Amaliji Krstanović nagrada je uručena za njezin nemjerljivi doprinos miru kroz cjeloživotnu podršku ljudima, mirovnim aktivistima, učiteljima i mladima te posebice za podršku ljudima tijekom i nakon mirne reintegracije, stoji u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrade. Članica Odbora za dodjelu nagrade Katarina Kruhonja ocijenila je da je ova nagrada važna za hrvatsko društvo jer unosi svijest o važnosti izgradnje mira.
Ova nagrada je Amaliji Krstanović nagrada za životno djelo.  Ovogodišnja dobitnica nagrade dala je veliki doprinos mirnoj reintegraciji, no reintegraciji još uvijek nije završena., rekla je Kruhonja.
Pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske Lora Vidović složila se sa konstatacijom da reintegracija još traje i da još uvijek svjedočimo velikim podjela na području istočne Slavonije.
Moj ured zaprima pritužbe, komuniciramo s nadležnim tijelima o radnim pravima i o problemima u obrazovanju s obzirom da djeca još uvijek idu odvojeno u vrtiće i škole i teško pronalaze načine za suradnju. Na tim problemima treba još puno raditi, rekla je Vidović konstatirajući kako još uvijek ima diskriminatornih situacija i govora mržnje.
Još je puno posla pred nama, ne samo ovdje nego u cijeloj Hrvatskoj. Kad je riječ o pravima u obrazovanju nacionalnih manjina, ona su zakonima zajamčena i jako je važno te zakone poštivati. Međutim, istovremeno moramo pronaći dodirne točke kako bi djeca imala priliku za međusobno upoznavanje i razvijanje tolerancije i društvo u kojem neće biti podjela po bilo kojim kriterijima, kazala je Vidović.
Čestitajući nagrađenima osječka dogradonačelnika Žana Gamoš rekla je kako joj je izuzetno drago da je ova nagrada međunarodno, nacionalno i regionalno prepoznata kao osječka mirovna nagrada što je najbolja poruka kako se živi u gradu Osijeku. Dodijeljena su i Priznanja Krunoslav Sukić, a dobili su ih Udruga Roditelji u akciji RODA (za nenasilnu akciju godine #PrekinimoŠutnju) i Jelka Glumičić za hrabrost i ustrajnost u zalaganju za sve žrtve rata, za očuvanje antifašističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih i ženskih prava.  Priznanje Mirotvorna škola dobile su Srednja škola Delnice, Ekonomska škola Vukovar i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba.
Priznanja Krunoslav Sukić - Knjiga godine dobili su urednici Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić za knjigu Vjera u dijalog i Rajko Grlić za knjigu Neispričane priče. Posebno Priznanje Krunoslav Sukić dodijeljeno je Luki Omanu za pionirski rad na promociji zaštite životinja i veganstva kao solidarnosti sa životinjama, ljudima, planetom i budućim generacijama.