Dodijeljene nagrade na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca

Dodijeljene nagrade na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca

Na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca danas su u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljene nagrade za 2019. godinu, a nagrada za životno djelo pripala je riječkoj učiteljici Ljubici Kolarić Dumić, autorici dvadesetak zbirki poezije, dječjih pjesama i pripovjedaka.

Nagradu za knjigu godine za književnost na književnoj manifestaciji koja se održava u Vinkovcima od 24. do 26. listopada, dobila je sveučilišna profesorica i književnica Jasna Horvat za roman "OSvojski", dok je knjigom godine za znanost proglašena znanstvena studija "Oulipo i književnost ograničenja" autorice Ivane Buljubašić.
Povelje uspješnosti za znanost dobile su Dubravka Brezak Stamać za knjigu "O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku" te Vlasta Markasović za knjigu "Sonetist Antun Gustav Matoš".
Povelje uspješnosti za književnost dobili su đakovački književnik Adam Rajzl za roman "Martin Tišljer" te Denis Ćosić za prvu objavljenu knjigu poezije "Neonski bog mržnje".
U sklopu 25. dana Josipa i Ivana Kozarca danas su u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima predstavljena prva dva kola biblioteke "Hrvatski velikani", odnosno prvih 20 knjiga biblioteke koja će obuhvatiti velikane hrvatske povijesti od hrvatskih kraljeva do suvremenih književnika i znanstvenika, a biblioteku je predstavila hrvatska akademkinja, sveučilišna profesorica te članica uredničkog vijeća Dubravka Oraić Tolić. "To je popularna kulturološka baštinska biblioteka sa svim znamenitim baštinicima", istaknula je Oraić Tolić, naglasivši da je biblioteka i svojevrsni pokušaj brendiranja nacionalnog identiteta. Dodala je da iza projekta stoji producent Martin Grgurovac i njegova Slavonska naklada Privlačica te podsjetila da je ta izdavačka kuća već realizirala kapitalne projekte poput Croatice i Slavonice, svaki u 100 knjiga, a oba su nagrađena HAZU-ovom nagradom Josip Juraj Strossmayer. Za razliku od tih projekata, rekla je Oraić-Tolić, biblioteka "Hrvatski velikani" u naravi predstavlja male, popularno pisane knjižice od 80-tak stranica, jednostavna jezika, sa zanimljivostima iz biografija te brojnim ilustracijama, koje pretendiraju dospjeti u sve školske knjižnice.
Tijekom današnjeg programa održana je i manifestacija "Živi kapitali" na kojoj je 12 hrvatskih književnika posjetilo vinkovačke osnovne i srednje škole.  
Vinkovačka književna manifestacija počela je jučer polaganjem vijenaca na grobove hrvatskih književnika Josipa i Ivana Kozarca na Gradskom groblju u Vinkovcima, a sinoć je održan i program Pjevamo pjesnike. Sutra u jutarnjim satima održat će se Jutro poezije, uz nastupe vinkovačkih srednjoškolaca i prisjećanje na vinkovačkog i hrvatskog pjesnika Vladimira Kovačića čime i završavaju ovogodišnji Dani Josipa i Ivana Kozarca.
Književnu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci, Hrvatske šume i Slavonska naklada Privlačica, koja je i organizator manifestacije.