Domoljubna koalicija i Hrvatska raste (+IDS) izjednačeni - Most presuđuje

Domoljubna koalicija i Hrvatska raste (+IDS) izjednačeni - Most presuđuje Domoljubna koalicija i Hrvatska raste (+IDS) izjednačeni - Most presuđuje

Prema rezultatima u 6.30, nakon 99,28% obrađenih biračkih mjesta, Domoljubna koalicija osvaja 59 mandata (56 + 3 dijaspore), koalicija Hrvatska raste 56 mandata, MOST nezavisnih lista 19, IDS-PGS-RI 3 mandata, HDSSB i Koalicija rada i solidarnosti po 2, te Živi zid i Uspješna Hrvatska po 1 mandat.

Ovime su se prilično potvrdili rezultati izlaznih anketa koje je za HRT na uzorku od 30 tisuća ispitanika proveo Ipsos puls. Ne računajući XI. izbornu jedinicu u kojoj je glasovala dijaspora, rezultati su pokazali da je Domoljubna koalicija osvojila 57, a koalicija Hrvatska raste 56 mandata. Most nezavisnih lista u anketama je dobio 18 mandata. Točne projekcije rezultata bile su kod IDS-a, HDSSB-a i Koalicije rada i solidarnosti okupljene oko Milana Bandića, no jedini "promašaj" bila je najava da bi Živi zid osvojio tri mandata. U anketama Ipsos puls nije bilo saborskih mjesta za Čačićeve reformiste.
Najveće iznenađenje izbora 2015. Most je nezavisnih lista bez kojeg će se teško moći sastaviti buduća hrvatska vlada. Ponudu za pregovore još u izbornoj noći dobli su od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, čestitku od prvog čovjeka HDZ-a Tomislava Karamarka dobili su tek na intervenciju koalicijskog partnera Branka Hrga (HSS), a Božo Petrov poručuje kako oni neće izdati povjerenje građana, već će iskoristiti jedinstvenu priliku za veliku promjenu i ponašati se odgovorno.
U IV. izbornoj jedinici, gdje je na izbore izašlo 63,42 posto birača,  koalicija okupljena oko HDZ-a prema prebrojanim glasovima na 99,84 posto biračkih mjesta, osvojila je 35,99 posto glasova, koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om 29,24 posto. HDSSB je dobio 11,60, a Most gotovo 10,69 posto, što omogućuje Miroslavu Šimiću, prvome s liste, odlazak u Sabor. Živom zidu za prelazak izbornog praga nedostaje tek 0,02 posto. Ostale stranke dobile su ispod 1,49 posto glasova, koliko je u IV. izbornoj jedinici dobio ORaH.
U Osijeku je, za razliku od ishoda izbora u cijeloj izbornoj jedinici, u izrazitoj prednosti koalicija okupljena oko SDP-a, koja je osvojila 33,38 posto glasova. Domoljubna koalicija dobila je 28,17 posto. Most je na trećem mjestu s 14,55 posto, a tek onda slijedi HDSSB s 10,59. U Osijeku iznad pet posto glasova dobiva i Živi zid (5,13 posto).
U V. izbornoj jedinici, nakon što su obrađeni podaci s 99,86 posto biračkih mjesta, Domoljubna je koalicija dobila 46,06 posto glasova dok je koalicija Hrvatska raste osvojila 25,56 posto. Mogućnost za saborski mandat iz ove izborne jedinice, prema dosadašnjim rezultatima ima i Most (11,45%). 
Odziv birača na parlamentarne izbore bio je 60,8 posto.
Iako je na izbornoj listi vođa Mosta nezavisnih lista Božo Petrov bio na posljednjem, 14 mjestu, zahvaljujući preferencijskim glasovima ulazi u Sabor. U parlamentu ga želi vidjeti 59,70 onih koji su u X. izbornoj jedinici glasovali za listu Mosta.
Od SDP-ovaca najviše preferencijskih glasova dobio je Zoran Milanović (54,39 posto). Sudeći prema preferencijskim glasovima, „najpopularniji“ HDZ-ovac je Željko Rajner čije je ime na listi Domoljubne koalicije zaokružilo 37,57 posto birača. Preferencijalni glasovi u Sabor najvjerojatnije dovode Stevu Culeja, koji je bio na osmom mjestu liste Domoljubne koalicije u V. izbornoj jedinici, a osvojio je 10,88 posto preferencijalnih glasova. Zahvaljujući novinama u glasovanju, u Hrvatski sabor ulazi i dosadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je na listi koalicije Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici bila na osmom mjestu i osvojila 10,91 posto preferencijalnih glasova.