Domoljubnoj koaliciji najviše mandata, potvrđen uspjeh Mosta

Domoljubnoj koaliciji najviše mandata, potvrđen uspjeh Mosta Domoljubnoj koaliciji najviše mandata, potvrđen uspjeh Mosta

61 mandat Domoljubnoj koaliciji, 53 koaliciji Hrvatska raste, 19 saborskih mjesta Mostu, 4 mandata IDS-u, po dva mandata HDSSB-u i Koaliciji rada i solidarnosti te po jedan Živom zidu i Čačićevim reformistima – tako bi izgledala podjela mjesta u Saboru na temelju 67 posto obrađenih biračkih mjesta.

Međutim, u DIP-u su oprezni s projekcijama podjele saborskih mjesta na temelju nepotpunih podataka. „Dok ne budemo dobili sve rezultate, neće biti izračuna mandata. Podaci koje mi objavljujemo izraženi su u postotcima, a riječ je o rezultatima s biračkih mjesta koja su već obrađena – to su mala biračka mjesta, oni koji su bliže unosu. To nije statistički uzorak, nema nikakvih pravila“, objasnio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.
U IV. izbornoj jedinici koalicija okupljena oko HDZ-a prema do sad prebrojanim glasovima na 66 posto biračkih mjesta, osvojila je 36,33 posto glasova, koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om 28,29 posto. HDSSB je dobio 12,53, a Most gotovo 10,34 posto, što omogućuje Miroslavu Šimiću, prvome s liste, odlazak u Sabor. Živom zidu za prelazak izbornog praga nedostaje tek 0,01 posto. Ostale stranke dobile su ispod 1,4 posto glasova.
U V. izbornoj jedinici, nakon što su obrađeni podaci s 72,37 posto biračkih mjesta, Domoljubna je koalicija dobila 45,93 posto glasova dok je koalicija Hrvatska raste osvojila 25,58 posto. Mogućnost za saborski mandat iz ove izborne jedinice, prema dosadašnjim rezultatima ima i Most (11,07%). HDSB od saborskog mandata u toj izbornoj jedinici dijeli 0,6 posto.
Odziv birača na parlamentarne izbore bio je 59,70 posto.
Most - "najpoželjnija udavača"
Najveće iznenađenje izbora je uspjeh Mosta nezavisnih lista. Nakon što je čuo prve rezultate DIP-a Božo Petrov je u stožeru Mosta održao govor: "Izlazak na birališta je bilo pravo i dužnost. Dužni smo odgovoriti na to jer smo dali svoju riječ i ona bi od danas trebala značiti odgovornost za razliku od bilo kakvih ugovora i sporazuma. Postoje trenuci u kojima ne dijelite ljude nego prihvatite poziv da izgradite bolju domovinu. Prošlo je previše vremena za raščišćavanje odnosa. Trebamo ljude najstručnije u svojim potezima da izgradimo pravedniji sustav. Neminovno će postojati situacije gdje će trebati donijeti bolne odluke, koje će zahvatiti prijatelje i rodbinu. Potrebno se baviti javnim, a zaboraviti privatno. Danas imamo jedinstvenu priliku za to. Očekujem to od onih koji su pristupili Mostu. Tražim od javnosti da prema svakom od nas budu 100 puta oštriji ako itko pokuša izigrati ono što je to do danas podržavao. Nemamo vremena za nove kalkulacije. Vrijeme je isteklo jučer. Vjerujem da smo svi svjesni težine u kojoj se nalazimo. Pozivam ljude koji danas uporavljaju da skupa zajedno napravimo bolji sustav koji ćemo ostaviti budućim generacijama, čestito i nikako drugačije, bez kalkulacija. Gradimo novu Hrvatsku", rekao je Petrov u govoru, koji je zvučao gotovo državnički. No, za sada nije odgovorio na glavno pitanje koje se postavlja ove večeri - kome će se prikloniti za formiranje buduće vlade.
Milanović pozvao Most na pregovore
"Hvala svima koji su nam dali glas. Hrvatska je odlučila da nema povratka na staro. U kojem pravcu, u kojem smjeru idemo odučit ćemo idućih dana. Čuvali smo socijalni mir i provodili reforme četiri godine, čuvali smo to krhko socijalno tkivo da se ne raspadne pod pritiskom krize, financijskih institucija i banaka i svih onih koji su nas tjerali da režemo. Tražili su da se ponašamo mehanički, a ne kao ljudi. U ove četiri godine pokazali smo da smo ljudi, da smo visoko organizirana država koja zna zaštititi nacionalnu sigurnost, svoje građane, ali i zalagati se za najviše svjetske vrijednosti. To smo mi i tako želimo dalje. Sami ne možemo, u tome nam trebaju partneri, to su pokazali ovi izbori. Pozivamo sve one koji žele reforme da nam se pridruže, ne kao vođama nego kao partnerima, rekao je Zoran Milanović u stožeru koalicije Hrvatska raste kratko iza ponoći, nakon objave službenih nepotpunih rezultata DIP-a. 
Karamarko: "HDZ je pobijedio"
"Tri i pol godine pobjeda na izborima. Evo sada smo pobjedili na parlamentarnim izborima i ova pobjeda je točka na 'i' svih naših pobjeda", rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko u svom obraćanju u izbornom stožeru. Karamarko je ustvrdio da je dvije trećine građana glasalo za promjene te je pozvao na zajedništvo sve one koji žele mijenjati situaciju u Hrvatskoj. 
"Tko god je spreman boriti se s nama za kvalitetu života u državi dobrodošao je. Sada imamo borbu za povećanje kvalitete života", rekao je predsjednik HDZ-a dodajući da će se boriti za svako radno mjesto i za one koji žele i misle napustiti Hrvatsku. "Veselite se jer smo pobjedili", rekao je Karamarko te uputio čestitke Mostu.
Petrov nakon Milanovića i Karamarka: "Danas je jedinstvena prilika za promjenu"
Nakon Milanovićevog i Karamarkovog obraćanja, pred kamere i okupljene sljedbenike i simpatizere u stožeru Mosta još jednom je izašao Božo Petrov koji je još jednom zahvalio svim građanima Republike Hrvatske. "Mi obećavamo, nećemo izdati vaše povjerenje", rekao je Petrov. "Danas je jedinstvena prilika za veliku promjenu, za RH i bolju budućnost. Nadam se da su svi političari u strankama to shvatili. Došli smo ponijeti odgovornost, ušli smo u ovu priču da bi se promjene dogodile", kazao je Petrov u novom obraćanju.
Predsjednica vjeruje da će u bližoj budućnosti Hrvatska imati stabilnu vladu
Na samom kraju izborne noći javnosti se obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Čestitala je svima koji su izabrani u novi saziv Sabora i Domoljubnoj koaliciji koja je relativni pobjednik izbora. "
Pozivam sve koji su izabrani u novi saziv Sabora da pokažu odgovornost prema građanima, da poštuju njihovu želju i poruke koje su im poslali i da se iznad stranačkih i drugih interesa postave interesi države i građana koji su ih izabrali", rekla je predsjednica i istaknula kako će u odabiru mandatara nove vlade postupiti u skladu s ustavnim ovlastima i cijelom procesu pristupiti vrlo odgovorno. "Nakon konzultacija vjerujem da ćemo imati novog mandatara. Zajedništvo zagovaram od samog početka. Vjerujem da će Hrvatska u bližoj budućnosti imati stabilnu Vladu koja će raditi na dobit svih građana", završila je predsjednica.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva

Razgovor Davora Lončarića s Branimirom Glavašem (HDSSB)