Donacije HRT za Osijek i Vukovar

Donacije HRT za Osijek i Vukovar Donacije HRT za Osijek i Vukovar

Ravnatelj HRT-a Goran Radman posjetio je Studentski radio UNIOS i donirao tonski pult i televizijsku kameru, na čemu je zahvalio dekan Elektrotehničkog fakulteta Drago Žagar. Djelatnici HRT organizirali su akciju prikupljanja knjiga za Gradsku knjižnicu u Vukovaru. Knjige stižu u Vukovar.

rado5.jpgHrvatska radiotelevizija u okviru suradnje sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku predala je danas vrijednu radijsku i televizijsku opremu za potrebe Studentskoga radija UNIOS. Opremu je uručio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, a preuzeo ju je dekan Elektrotehničkog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Drago Žagar u prostorima Studentskoga radija u Osijeku. Darovana se oprema sastoji od tonskoga miješala za odvijanje radijskoga programa s pripadnom opremom te studijske televizijske kamere.„Donacija Hrvatske radiotelevizije Studentskomu radiju UNIOS velik je poticaj studentima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, ali i važno priznanje za dosadašnji uspješan rad i ostvarenu razinu kvalitete. Njome se ujedno nastavlja uspješna suradnja s HRT-om započeta potpisivanjem Sporazuma o suradnji na područjima od zajedničkoga interesa, koji su 23. ožujka 2015. potpisali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Željko Turkalj“, izjavio je dekan Elektrotehničkoga fakulteta Drago Žagar. 

rado6.jpg

Dodao je kako vjeruje da će darovana oprema pridonijeti i otvaranju drugih područja suradnje između Sveučilišta i Hrvatske radiotelevizije u područjima digitalnih medija, prijenosa znanja i tehnologije te na budućim zajedničkim projektima. „Zadovoljstvo mi je uručiti opremu za koju vjerujem da će poslužiti kvalitetnijoj izobrazbi novih generacija radijskih i televizijskih novinara. Sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera imamo potpisan sporazum o suradnji, ali stalno trazimo i nove načine i ideje da ta suradnja bude praktična i korisna studetima, cijeloj akademskoj zajednici te nama na Hrvatskoj radioteleviziji. To je način i da dobijemo mlade, inspirativne suradnike, koji će nas poticati svojim idejama i inspirativnošću u svemu onomu što radimo za građane i javnost“, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Hrvatska radiotelevizija potpisala je sporazume o suradnji s brojnim fakultetima i sveučilištima u Republici Hrvatskoj s pomoću kojih pomaže u izobrazbi studenata te podupire projekte od zajedničkoga interesa. Sredinom ožujka sličan bi sporazum, uz donaciju opreme trebao biti potpisan i s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu

 

vu-ucenici-pred-knjiznicom.jpgKnjižnica je tijekom rata teško oštećena, uništen je veliki dio knjižnog fonda, a nakon obnove objekta 2001. godine radi se na prikupljanju izdanja, od kojih mnoga stižu upravo iz donacija. Današnja je Knjižnica utemeljena 1947. godine s jednim djelatnikom i početnim fondom od 1.116 svezaka. Bila je smještena u središtu grada. Već 1961. godine otvara Dječji odjel i postaje matičnom knjižnicom tadašnje općine Vukovar. Godine 1967. otvara ogranak u Borovu naselju .Kako se povećavao fond i organizirali novi odjeli, tako se knjižnica više puta selila tragajući za odgovarajućim prostorom. Današnji prostor, na Trgu Republike Hrvatske, pronašla je 1980. godine i otkupila ga od trgovačkog poduzeća «Velepromet» iz Vukovara. Godine 1990./1991. Gradska knjižnica Vukovar je samostalna, matična knjižnica s 12 djelatnika, ogrankom u Borovu Naselju, te s 13 knjižničnih stanica u selima nekadašnje općine Vukovar: Bapska, Opatovac, Šarengrad, Tovarnik, Sotin , Čakovci, Petrovci, Trpinja , Vera, Klisa, Lovas, Bršadin i Bobota. Ukupni knjižni fond iznosi 75.448 svezaka, a imala je 4 431 korisnika.

vu-knjiznica-djecji-odjel.jpg

Knjižnica je teško oštećena u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata i okupacije Gradska knjižnica Vukovar izgubila je 40% fonda što je nešto više od 30 000 svezaka. Za dugih godina progonstva malo se znalo o sudbini objekta i fonda i tek nakon završetka procesa mirne reintegracije i vraćanjem Podunavlja i Istočne Slavonije u okvire Republike Hrvatske situacija se mijenja. Integraciju same Knjižnice preuzima Upravni odjel za društvene djelatnosti Poglavarstva grada Vukovara koji već u jesen 1997. godine organizira otvaranje Mjeseca hrvatske knjige '97. u Vukovaru, na koje je došlo nekoliko autobusa s knjižničarima iz cijele Hrvatske, što je bio jedan od prvih brojnijih posjeta vukovarskom području.

vu-neka-djeca-u-knjiznici.jpgS intenzivnijim povratkom stanovnika 1998. godine znatno se povećao i broj korisnika pa tako imamo sljedeće pokazatelje: 15. listopada 1997. god. bilo je upisano 378 korisnika; godinu dana kasnije 536; sljedeće, 1999. godine 1183; dok je 2000. godine bilo ukupno 1.627 članova Knjižnice. Uređenje Knjižnice započeto 1997. godine nije uspjelo, no zato su uspješno otvorena dva ogranka: jedan u Sotinu , 18. kolovoza 1999. godine, s početnim fondom od 1 140 izdanja i 80-ak članova; te drugi, u Borovu Naselju, 10. ožujka 2000. godine, s fondom od 3600  i 550 upisanih korisnika do kraja godine.

Budući da je Knjižnica dobila puno donacija od raznih ustanova, institucija iz domovine i inozemstva, kao i od pojedinaca, sveukupni knjižni fond dostigao je broj od 59 584 obrađenih svezaka te još oko 15 000 darovanih svezaka. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izdvojilo je glavninu sredstava za radove na sanaciji i adaptaciji koje u rujnu 2000. godine počinje izvoditi tvrtka «Volko d.o.o.» iz Vukovara. Po novom idejnom rješenju Gradska knjižnica Vukovar ima odvojene prostore za djecu i mladež od odraslih korisnika; tako je u prizemlju Dječji odjel s čitaonicom dječjeg tiska, igraonicom za predškolski uzrast i medijatekom, dok se na katu nalazi Odjel za odrasle s čitaonicom tiska i časopisa, Studijski odjel, višenamjenski prostor za programe i akcije te prostorije za obradu, spremište, računovodstvo i ravnatelja. Ukupno je predviđeno 25 računala: 9 za djelatnike i 16 za korisnike.

8.svibnja 2001.godine, ostat će trajno zabilježen kao poseban dan za Gradsku knjižnicu Vukovar i sve njene djelatnike. Naime, toga je dana svečano otvorena obnovljena i uređena Knjižnica koja se tek tada, nakon 1991. godine, uistinu ponovno mogla smatrati knjižnicom.

Gradska knjižnica i čitaonica Vukovar djeluje kroz 3 odjela :

Dječji odjel - sa igraonicom , namijenjen je djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta

Odjel za odrasle - Knjižni fond čini hrvatska književnost, sve strane književnosti prevedene na hrvatski jezik, knjige na stranim jezicima te velik broj stručnih knjiga iz svih područja ljudskog znanja, a posebno izdvajamo: popularnu psihologiju i medicinu, knjige iz područja informatike, pedagogije, literaturu s političkom, povijesnom, zavičajnom te tematikom Domovinskog rata
Studijski odjel - Studijski odjel različitim oblicima djelovanja pruža usluge ponajprije srednjoškolcima, studentima, znanstvenicima, ali i ostalim korisnicima svih dobnih i obrazovnih skupina. Ovdje je smještena rijetka i vrijedna građa koja u sebi obuhvaća općeznanstveni fond iz svih područja ljudskog znanja i stvaralaštva
Knjižnica je dio mreže knjižnica koje koriste UNIX verziju programske aplikacije CROLIST te su povezane s bazom Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb.

Američki kutak u Gradskoj knjižnici Vukovar otvoren je 19. ožujka 2013. kao peti u Hrvatskoj, a otvorio ga je Kenneth Merten, veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj. U Američkom kutku Vukovar smješteno je oko 2 000 knjiga, časopisa, glazbenih CD-a, Playaway knjiga te DVD-a. Tematski je ACVu podijeljen u dva dijela: Bussiness and Learning Part te Fun and Leisure Part. Građu kojom raspolaže Američki kutak Vukovar moguće je pogledati putem online kataloga Gradske knjižnice Vukovar na internetskoj stranici Gradske knjižnice.

 

Vukovar knjige- ravnateljica