DORF: "Pravi čovjek za kapitalizam - Damir Avdić" najbolji film

DORF: "Pravi čovjek za kapitalizam - Damir Avdić" najbolji film

Najboljim filmom na 8. festivalu dokumentarnog rock filma DORF, koji je u subotu završio u Vinkovcima, proglašen je film "Pravi čovjek za kapitalizam - Damir Avdić" slovenskog redatelja Dušana Moraveca.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je film "Svima treba san" hrvatskog redatelja Darija Bukovskog, koji se tek snima i bit će prikazan na DORF-u iduće godine. Najbolji film ovogodišnjeg DORF-a izabran je između deset filmova regionalne selekcije prijavljenih za festival iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a o kojem je odlučio žiri u kojem su se nalazili filmska i TV redateljica i prošlogodišnja pobjednica DORF-a Ines Pletikos, filmski i TV-redatelj te montažer Damir Čučić, kao i selektor na festivalu Cinema City iz Novog Sada Petar Protić. Redatelju najboljeg filma pripala je statua, rad makedonske umjetnice Marije Miloševske. Filmu sa najboljim scenarijem - o kojem su odlučivali članovi žirija filmski kritičar Igor Tomljenović, srbijanska redateljica i pobjednica DORF-a 2010. godine Brankica Drašković i direktor DORF-a Toni Šarić -dodjeljena je nagrada u iznosu 10.000 kuna, koju već drugu godinu DORF dodjeljuje u suradnji sa Klasik TV iz Zagreba. Posebno priznanje festivala pripalo je filmu "Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj" slovenskog redatelja Janeza Burgera. 

                                      http://filmfestivaldorf.com/hr/wp-content/uploads/2014/01/brecelj-001.jpg

Po riječima direktora DORF-a Tonija Šarića, ovogodišnji festival obilježio je program "Film it LouD" u okviru kojega su prikazani igrani i dokumentarni filmovi iz Srbije, kao i filmovi nastali na filmskim radionicama u Vinkovcima i Novom Sadu. "Vinkovci su još jednom pokazali da vode DORF i zahvaljujemo se svima koji su bili s nama ovih dana i učinili nas ponosnim. Poglavito je zamjetan bio velik broj posjetitelja na popratnim priredbama, među kojima su prednjačili mladi", kazao je Toni Šarić. Podsjetio je kako su na 8. DORF-u i popratnim događanjima posjetitelji imali prigodu pogledati ukupno 22 filma u četiri selekcije. Nakon svečanosti dodjele nagrada te zatvaranja festivala prikazan je film "Hrvatska rapsodija: Maksim Mrvica" mlade splitske autorice Brune Bajić, o usponu eminentnog hrvatskog pijanista Maksima Mrvice.
                                         mrvica-001

/HINA/