DoŽivi Osijek – Malim korakom za veliki Osijek

DoŽivi Osijek – Malim korakom za veliki Osijek

Foto: HRT/Željko Kovačević

Uoči Uskrsa – od 27. do 29. ožujka – Grad Osijek, u suradnji s dječjim vrtićima, komunalnim tvrtkama, NK Osijekom i tvrtkama Meggle i Žito pokreće novi projekt DoŽivi Osijek – Malim korakom za veliki Osijek, u koji su uključeni najmlađi sugrađani, djeca vrtićke dobi.

Pod sloganom "Upoznaj, zavoli, živi Osijek" djeca će biti uključena u poseban program edukacije o gradskom prijevozu, zdravoj prehrani, turističkim znamenitostima grada, sportu i originalnim osječkim proizvodima
Na glavnoj osječkoj tržnici GPP će postaviti repliku najstarijeg električnog tramvaja, do kojeg se dolazi nakon što se napravi nepuni krug kojim prometuje "kolodvorac" – od Trga Ante Starčevića, preko Županijske, Zrinjevca i Kolodvora do Tržnice. Tijekom vožnje predstavnik Turističke zajednice male putnike upoznaje s četiri najvažnije znamenitosti na svakoj od tih postaja.
Iz "kolodvorca" se presjeda u "tramvaj" na tržnici oko kojeg su postavljene klupe prema svakoj od postaja pored kojih su se djeca provezla (uključujući i onu na kojoj su se "iskrcali"), pa će moći ponoviti sve što su tijekom vožnje čuli.
Podijeljeni u pet grupa, svaka označena svojom bojom, u pratnji voditelja obilazit će tržnicu i rješavati zadatke. Tržnice Osijek osigurat će kovanice kako bi svako dijete kupilo namirnicu koja im je zadana kroz zadatke, a nakon što to obave, vraćaju se na polazno mjesto – svoju tramvajsku stanicu/klupu, gdje se provjerava jesu li uspješno ispunili zadatke, za što ih čekaju nagrade: slikovnica "Šetnja tržnicom" (Tržnice Osijek), poklon ulaznica za ZOO (Unikom), Kinder jaje (Meggle) i drugi prigodni darovi koje su osigurali NK Osijek i Žito.
U utorak, 27. ožujka u 9 sati u ovu malu istraživačku ekspediciju kreću djeca iz vrtića "Jelenko", a sat vremena kasnije iz "Bubamare". U srijedu, 28. ožujka na rasporedu su Dječji vrtići "Sunčica II" i "Vedri dani", a u četvrtak, 29. ožujka "Sunčica I" i "Radost.
Kako ističu iz gradske uprave, ovo je prvi u nizu sličnih zajedničkih projekata s ciljem edukacije i promocije grada na osječkim tržnicama i događajima poput Adventa, Sajma antikviteta, Osječkih ljetnih noći i drugih.