Dragan Vulin: "Potaknuti gospodarski rast najvažniji je zadatak"

Dragan Vulin: "Potaknuti gospodarski rast najvažniji je zadatak"

Predsjednik HDSSB-a i kandidat za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin predstavio je svoj gospodarski program. Učinio je to ispred Poduzetničkog inkubatora Biosa, primjera ,rekao je, dobrog gospodarskog projekta.

Za Dragana Vulina najvažniji je gospodarski program. "Ako nam je gospodarstvo slabo, ako naši sugrađani odlaze iz svoga grada u potrazi za poslom i boljim standardom, onda se nemamo čemu nadati niti u sferi prosvjete, kulture, sporta, socijale, predškolskog odgoja."

Podsjetio je kako je danas zaposleno 36.553 građana Osijeka, a cilj mu je osigurati uvjete za povećanje broja zaposlenih. "Konkretno, potrebno je pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti administrativne procedure u nadležnosti Grada te svakom poduzetniku i obrtniku pristupiti individualno. Gradska uprava mora proaktivno raditi na privlačenju investitora u Osijek. Gradonačelnik ne može samo sjediti u svome uredu i čekati da se njemu dolazi na noge." 

Najavio je osnivanje One Stop Shop-a (OS Shop):  "One Stop Shop će biti mjesto, i fizički i virtualno, na kojemu će građanima i poduzetnicima biti omogućeno maksimalno pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola, obrade zahtjeva za uređenje nogostupa, kolnika, parkova, osvjetljenja, odvoza smeća i ostalih komunalnih poslova. Sve gradske tvrtke će na svojim web stranicama imati OS Shop aplikaciju, a centralna će biti na stranici Grada Osijeka. Cilj je značajno ubrzati i pojednostaviti adiministrativne procedure te izbjeći slanje s jednog na drugi šalter."

Za kandidata za gradonačelnika Osijeka iznimno je važno povezati osječko Sveučilište, gospodarstvo i Grad kao jedinicu lokalne samouprave. Moraju se , naglasio je, uskladiti obrazovni program s potrebama na tržištu rada i investirati u transfer znanja iz istraživačkih institucija u poslovni sektor.

Kritički se osvrnuo na stanje u gospodarski zonama. "Primjerice, jedina promjena u Industrijskoj zoni Nemetin u protekle četiri godine je promjena imena u Zelenu zonu Nemetin, vjerojatno u skladu s povećanjem zelenila, odnosno korova na području Zone. Vulin drži da je potrebno smanjiti komunalni doprinos, a kao primjer dobrog ulaganja i suradnje istaknuo je Poduzetnički inkubator BIOS.

 

Predsjednik HDSSB-a i kandidat za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin