Drugi Osijek Drone Expo

Drugi   Osijek     Drone    Expo

U dvorani Gradski vrt u petak i subotu, 10. i 11. svibnja održava se 2. Sajam dronova – Osijek Drone Expo. Ljubitelje bespilotnih sustava i njihovih najboljih rješenja očekuje najzanimljiviji program do sada, najavljuju organizatori.

Uz klasični sajamski sadržaj – izložbe bespilotnih letjelica i dodatne opreme, posjetitelje očekuje i posebno atraktivna utrka dronova, uz jaku konkurenciju i veliki nagradni fond.
Uvertira u jedini sajam dronova u Hrvatskoj bit će konferencija o upotrebi dronova u poljoprivredi, a namijenjena svim amaterima i profesionalcima koji koriste bespilotne sustave u svom okruženju, a naročito poljoprivrednicima. Konferencija je u četvrtak, 9. svibnja od 9,30 do 16 sati na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku. O važnosti osposobljavanja za operatere dronovima, kadra za kojim postoji sve veća potreba na tržištu, govorit će voditelj programa osposobljavanja, Goran Bajči iz tvrtke Msan, koja organizira prvu hrvatsku certificiranu školu za osposobljavanje kadrova za upravljanje bespilotnim sustavima.
Novosti unutar zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj predstavit će Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo te Hrvatska kontrola zračne plovidbe putem AMC portala namijenjenog prijavi i kontroli letačkih operacija.
Ljubiteljima FVP letenja, ali i svima koji prate razvoj drone tehnologije i FPV sustava organizirana su predavanja gostiju koji dolaze iz SAD-a: Rotor riot, Ostrich air kao i predstavnici DCL - Drone Champions League - europske lige prvaka drone racinga iz Švicarske. Zahvaljujući svjetskom uspjehu domaće ekipe Orqa FPV, Osijek Drone Expo ove će godine biti nezaobilazni događaj koji će okupiti veliki broj zainteresirane publike sa svih strana svijeta.
S obzirom na geografsko područje na kojemu živimo i trend porasta IT rješenja u Slavoniji i Baranji, organizatori naglašavaju važnost korištenja novih tehnologija u profesionalne svrhe, a sve u svrhu unaprjeđenja proizvodnih procesa. Konferencija je pravo mjesto susreta drone entuzijasta, IT stručnjaka, studenata i svih onih koji prate drone tehnologiju i FPV sustave. Sudjelovanje na Konferenciji je besplatno.
Osijek Drone Expo i za najmlađe
Kako bi i najmlađi uživali u čarima nove tehnologije, organizatori su pripremili nekoliko zanimljivih radionica u suradnji s partnerima, stručnjacima iz STEM područja i u radu s djecom. Obrazovanje u područjima STEM-a donosi dinamičnost, modernost i otvorenost dajući učenicima osjećaj optimistične budućnosti, omogućuje bolje razumijevanje svijeta oko sebe, razvijanje znanstvene pismenosti i analitički pristup rješavanju novih izazova kod učenika.
1. IRIM – radionice programiranja za djecu od 8 do 14 godina
Radionica robotike - mBot
Radionica robotike obuhvaća rad s edukacijskim robotom mBot koji omogućava jednostavan ulazak u svijet robotike istovremeno pružajući neograničene mogućnosti razvijanja STEM vještina kod djece. Programira se principom grafičkoga programiranja što omogućuje djeci da brzo nauče programiranje, kontroliraju robota i otkriju što više funkcija koje mBot ima.
Sudjelovanjem u radionici robotike polaznici će naučiti programirati robota da slijedi linije, gura predmete, izbjegava zidove, daje zvučne i svjetlosne signale te komunicira s drugim robotima.
Trajanje radionice: 60 minuta
Termini održavanja: Petak i subota (10. i 11. svibnja)
- od 10:00 do 11:00
- od 13:00 do 14:00
- od 16:00 do 17:00
Osnove programiranja micro:bita
Radionica micro:bit obuhvaća upoznavanje i rad s micro:bit edukacijskim mikroračunalnom. BBC micro:bit je edukacijski uređaj namijenjen jednostavnom učenju programiranja i elektronike te razvoju digitalne pismenosti općenito. Omogućava vrlo jednostavno programiranje u više programskih okružja i dopušta korisniku da u vrlo kratkom vremenu usvoji osnove programiranja i programskoga razmišljanja kroz jednostavan grafički programski jezik (JavaScript Blocks Editor), ali i stvaranje različitih kreativnih projekata.
Sudjelovanjem u micro:bit radionici polaznici će naučiti programirati micro:bit korištenjem jednostavnog grafičkog sučelja, izraditi interaktivne uređaje poput elektroničke iskaznice, virtualnog ljubimca, igraće konzole, uređaja za praćenje vježbanja i hodanja, mini kalkulatora i dr.
Trajanje radionice: 60 minuta
Termini održavanja: Petak i subota (10. i 11. svibnja)
- od 11:30 do 12:30
- od 14:30 do 15:30
- od 16:30 do 17:30
2. Algebra – digitalna junior akademija za učenike od 8 do 14 godina
Misteriozni Ozo kodovi
Programabilni robot Ozobot ima važnu misiju - sudjelovat će u atletskom natjecanju u ulozi sportaša, a za to mu je potrebna pomoć! Polaznici radionice programirat će robota i naučiti kako različitom kombinacijom boja mogu upravljati robotom i rješavati zadatke. Radionica je prilagođena svim uzrastima – čak i do razine studenata, a težina joj varira ovisno o predznanju i brzini rješavanja problemskih i logičkih zadataka, sposobnosti kritičkog razmišljanja i kreativnosti.
Trajanje radionice: 60 minuta
Termini održavanja: Petak i subota (10. i 11.svibnja)
- od 10:15 do 11:15
- od 11:30 do 12:30
- od 13:30 do 14:30
- od 14:45 do 15:45
- od 16:00 do 17:00