Društvo naša djeca: Bajkaonica u Osijeku

Društvo naša djeca: Bajkaonica u Osijeku

web stranica Društva naša djeca

Pet slavonskih ogranaka Društva „Naša djeca“ iz Belišća, Donjeg Miholjca, Pleternice, Požege i Osijeka, uključilo se u projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“. U sklopu projekta osječko je društvo ovaj vikend domaćin edukacije za nove pripovjedačice naslovljene „Bajkaonice“.

Petnaest volontera - pripovjedača će usvojiti nova znanja i vještine čime će u daljnjem radu s djecom moći provoditi kvalitetnije programe, a društva - sudionici dobit će i opremu za provođenje aktivnosti bajkaonica - mobilne kutiće za pripovijedanje. Predsjednica osječkog Društva naša djeca Jasna Komendanović najavila je trodnevni program, a edukaciju će voditi su Dijana Zorić, suosnivačica "Laboratorija zabave" i suorganizatorica "STORYinga", međunarodnog storytelling festivala.

U sklopu aktivnosti projekta ove godine za 47 voditelja iz Društava „Naša djeca“ održana je u rujnu prošle godine edukacija volontera - pripovjedača. Tijekom listopada i studenog u 28 Društava „Naša djeca“, koja sudjeluju u projektu, održano je 107 "Bajkaonica" na kojima je sudjelovalo oko 3 100 djece. Projektom „Neka odrastanje bude dječja igra“ uz "Bajkaonice" po školama sa Zijahom Sokolovićem obuhvaćeno je gotovo 3 950 djece sa željom da se potiče dječji svijet mašte i bajki.  
Pet novih Društava "Naša djeca" na Jadranu koji su ove godine prvi puta obuhvaćeni projektom također su opremljena s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa "Bajkaonica", što će ostati trajno nasljeđe projekta za održavanje aktivnosti s djecom.

Kako bi promovirali čitanje i pripovijedanje kod djece i odraslih, u sklopu projekta izdano je drugo limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu 2“ s izborom od deset priča iz usmenog stvaralaštva za djecu. Priče je odabrao Branimir Mendeš, docent na Filozofskom fakultetu u Splitu, a prekrasnim ilustracijama uljepšala ih je umjetnica Marsela Hajdinjak. Izdanje predstavlja nastavak prošlogodišnjeg nakladničkog niza, a sadrži po prvi puta objavljene priče iz fundusa arhive Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Društvo naša djeca - bajkaonice