Državni arhiv u Osijeku obilježava Međunarodni dan arhiva

Državni arhiv u Osijeku obilježava Međunarodni dan arhiva

fotografija HRT Radio Osijek

Višednevnim programom Državni arhiv u Osijeku obilježava Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, čija je središnja tema "Godina 1968. u Hrvatskoj". Posebno svečano bit će u petak u GISKO gdje će biti otvorena izložba kojom se predstavlja najvrjednije gradivo iz fundusa svih slovenskih arhiva.

Uz domaćina, ravnatelja Državnoga arhiva u Osijeku, Dražena Kušena, program su na konferenciji za novinstvo najavili ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura i predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Silvija Babić.

Kušen je, ususret Danu arhiva, za utorak najavio predstavljanje akvizicija (prinova) arhivskoga gradiva u fundusu Državnoga arhiva, za srijedu stručno vodstvo kroz izložbu Prandau-Normann, a dan kasnije posjetitelji će moći pratiti predavanje o tome kako istraživati u arhivu. Posebno svečano bit će u petak u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku gdje će biti otvorena izložba kojom se predstavlja najvrjednije gradivo iz fundusa svih slovenskih arhiva, dok će se na sam Dan arhiva u prostorima osječkoga Arhiva organizirati paleografsko-kaligrafska radionica te radionica o obradi i čuvanju fotografija.

Niz programa bit će prilika i da se posjetiteljima pokažu novouređeni prostori Arhiva, ponajprije višenamjenska dvorana za kulturno prosvjetni rad arhiva, novi ulaz i prostori za kretanje osoba s invaliditetom s pristupnim rampama i dizalom unutar stubišta. Novi su i prostori arhivske knjižare i suvenirnice. Preuređenje i prenamjenu prostora financiralo je Ministarstvo kulture.