Dumališ li da si eht Esseker?

Dumališ li  da si eht Esseker?

Listopad je, zahvaljujući projektu Njemačke zajednice Osijek, "Mjesec njemačke kulture". Radionice su namijenjene mladima od 14 do 20 godina, a jedna od zanimljivijih svakako će biti ona o esekerskom govoru.

Prvi vikend u listopadu rezerviran je za ljubitelje fotografije – u subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada u prostorijama Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice održat će se "Fotomaraton – Njemački korijeni u Osijeku", za koji se prijave primaju do 1. listopada.
"Kroz radionicu Fotomaraton uz profesionalnog fotografa i novinara, možete na zanimljiv način naučiti kako zabilježiti savršeni trenutak, naučiti nešto novo o povijesti Nijemaca u gradu Osijeku, upoznati ljude koji dijele vaš u ljubav prema fotografiji...", stoji u objavi događaja na Facebook stranici Njemačke zajednice Osijek.
U srijedu, 9. listopada u prostorijama zajednice od 18 sati moći ćete doznati nešto više o njemačkim frazama.
"Bist du kšajt? Dumališ li da si eht esseker? Zicer gute stimung! - Ako nisi razumio ne budi pik zibner i dođi na radionicu esekerski govor, koja će se održati 12. listopada od 9 sati u prostorijama Njemačke zajednice, Ribarska 1", poziv je za radionicu "Essekerisches Idiom", za koju se prijave primaju do 5. listopada.
Video radionica se također održava u prostorijama Austrijske čitaonice u GISK-u, 19. i 18. listopada od 8,30, a zajednička tema je "Što je za mene njemački u Osijeku".
Srijeda, 23. listopada u 18 sati filmska je večer za djecu, a sat vremena kasnije i za nešto stariju publiku, a projekcije su u Ribarskoj 1, u prostorijama zajednice.
"U sklopu projekta "Deutscher Kulturmonat" moći ćete sudjelovati u raznim radionicama tijekom listopada i tako naučiti nešto više o njemačkoj kulturi, a posebno o njemačkoj kulturi u Osijeku. Cilj ovoga projekta je pobuditi interes mladih za rad naše Zajednice i rad njemačke manjine koja ima veliku povezanost s Osijekom, a to planiramo postići kroz zanimljive i kreativne radionice", ističu iz Njemačke zajednice Osijek.