Dva nova igrališta na Jugu II

Dva nova igrališta na Jugu II Dva nova igrališta na Jugu II
Igralište za vrtićku djecu na Jugu II Igralište za vrtićku djecu na Jugu II
Igralište za pse Igralište za pse

Od danas Osijek ima dva nova igrališta na Jugu II. Jedno dječje i jedno za pse.

Naime, na Jugu II pokraj nastavno sportske dvorane, otvoreno je novo baby igralište, a na mjestu dosadašnjeg (devastiranog), otvoren je treći osječki park za pse. Dječje igralište već su isprobala djeca okolnih vrtića, a kako bi im igra bila sigurnija, postavljene su i gumene podloge uz sprave. Tamo je sada desetak kombiniranih igrala namijenjenih djeci najmlađe dobi - gljivograd, sova, most-kornjača, tunel jež, tubofon, ljuljačka za bebe, vrtuljak školjka, edukativni pano i dvije opružne njihalice - konjić i autić, a cijelo je igralište ograđeno zaštitnom ogradom visine 80 cm.
Kako je prigodom otvorenja igrališta istaknuo direktor Unikoma Davor Vić riječ je o 101. igralištu za djecu u Osijeku. Postojeće (staro) dječje igralište, zbog stanja u kojem se nalazilo, prenamijenjeno je u park za pse. Unutar oba igrališta postavljene su nove klupe i novi koševi. Investicija je vrijedna 239.000 kuna, a kako je najavio Vić, u planu je izrada i novih igrališta (kako za djecu, tako i za pse), no tek sljedeće godine na još nekoliko lokacija u gradu, sukladno potrebama gradskih četvrti.

park-za-pse-lokacije.jpg

Igralište za pse treće je u gradu, a kako su pokazala prethodna dva vlasnici pasa ondje mogu bezbrižno provoditi vrijeme u druženju s ljudima koje povezuje ljubav prema psima i gdje mogu izmijeniti iskustva o svojim četveronožnim ljubimcima, dok se oni igraju praktično bez ograničenja, uzica i brnjica. No, određena pravila ponašanja moraju se poštivati: na igralište za pse nije dopušteno uvođenje nekih drugih životinja, svi psi moraju biti cijepljeni, a u ograđeni prostor pristup nije dopušten agresivnim i bolesnim psima, te ako su u stadiju skotnosti ili tjeranja. Na ulazu u park stoji obavijest kako vlasnici pasa životinje trebaju držati pod nadzorom i iznad svega držati prostor čistim. Djeca mogu doći samo u pratnji odrasle osobe, a vožnje biciklima, motociklima u parkiću nema. U parku se psi mogu igrati bez opasnosti da će odlutati, pobjeći za kujicom ili završiti pod kotačima automobila. Na taj način se socijaliziraju, a istodobno su odvojeni od ljudi koji ne uživaju baš u njihovom društvu. Ovime se promiče i odgovorno ponašanje vlasnika pasa, ističe se u letku koji je uz otvaranje parkova za pse izdao Unikom.