Dvadeseta obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

Dvadeseta obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

Lovas, listopad 2017, fotografija Davor Lončarić

U Lovasu se danas obilježava dvadeseta obljetnica pokopa 68 žrtava u masovnoj i u 10 pojedinačnih grobnica u tom mjestu. Uz maraton Vukovar - Lovas, položeni su vijenci u spomen na žrtve te prikazan film "Krvava berba grožđa". Središnje obilježavanje, uz komemoraciju, najavljeno je za subotu.

lovas-obljetnica-pokopa-pokop-1998-fotografija-opcina-lovas.jpgLovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Masovna je grobnica u Lovasu po broju žrtava najveća  nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava održan je 21. ožujka 1998. godine. Tijekom agresije i okupacije Lovasa i susjednog Opatovca  ubijeno je 90 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, pa je tako selo ostalo bez 5,5 posto svog hrvatskog stanovništva.

masovna-grobnica-lovas-fotografija-opcina-lovas.jpg

 Zbog zločina nad civilnim stanovništvom tijekom listopada i studenog 1991. godine i smrt više od 70 osoba po optužnici, 2012. godine sud u Beogradu je 14 pripadnika agresorske lokalne civilno-vojne vlasti u okupiranom Lovasu, Teritorijalne obrane i četničkog odreda Dušan Silni, osudio na ukupno 128 godina zatvora. Početkom 2014. godine ta je presuda ukinuta pa za zločine u Lovasu još nema pravomoćne presude.  Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi.

Najstravičniji zločin dogodio se 18. listopada kada je 21 osoba poginula u minskom polju u koje su ih natjerali okupatori. O tomu događaju snimljen je i dokumentarni film "Krvava berba grožđa" autora Silvija Mirošničenka.

 /fotografije uz pozivnice Općine Lovas/

Lovas