Dvaput razmisli, jednom klikni

Dvaput razmisli, jednom klikni Dvaput razmisli, jednom klikni

foto Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu završio je 10-mjesečni projekt "Dvaput razmisli, jednom klikni" tijekom kojeg su s djecom s problemima u ponašanju i djecom s poteškoćama u razvoju te njihovim odgojiteljima, kroz predavanja i radionice, razgovarali o dobrobitima i opasnostima medija.

Projekt „Dvaput razmisli, jednom klikni“ financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a  Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi ga u partnerstvu s Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i Centrom za rehabilitaciju „Mala Terezija" iz Vinkovaca. Na konferenciji za novinare o projektu su govorile psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Lidija Štelcer i viša asistentica s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Vedrana Živković Zebec. 

Na stranici www.razmisli.org moguće je preuzeti besplatnu aplikaciju, brošuru projekta, materijale za edukaciju, pogledati spot projekta "Dvaput razmisli, jednom klikni".   

Djeca  provode u prosjeku 3 do 4 sata dnevno uz televiziju i druge medije (Internet) što predstavlja najveći dio slobodnog vremena. Razvoj medija čini sve značajnijim pitanja vezana uz utjecaj medija na konzumente medijskih sadržaja, a osobito na djecu, kao najosjetljiviji dio populacije.

Mediji postaju odgajatelji mlađih generacija.  Istovremeno, djeca nemaju oblikovan kritički odnos prema medijskim sadržajima te su podložnija i izloženija njihovim štetnim posljedicama. Iz tog razloga, krajnji korisnici projekta „Dvaput razmisli, jednom klikni“ upravo su djeca osnovnoškolske dobi. Ciljevi projekta su: osvijestiti djecu i mlade o nužnosti kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima, povećati medijsku pismenosti roditelja djece s teškoćama, asistenata u nastavi te odgajatelja u domovima.

Kako ističu u Centru,računalna revolucija donijela je sa sobom i razvoj novih komunikacijskih servisa. Došlo je do popularizacije mobitela, interneta te općenito do novog standarda komunikacije među djecom i mladima. No, rapidnim širenjem globalne računalne mreže - interneta došlo je i do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih jer su oni i najčešći korisnici moderne računalne tehnologije. Zbog bojazni od svih negativnih utjecaja koje donosi internet, a koje katkada sa sobom donose i fatalne posljedice po psihičko, mentalno ili fizičko zdravlje djece i mladih odlučili smo doprinijeti njihovoj zaštiti. Porast zlostavljanja djece kao i razvoj novih oblika zlostavljanja u uskoj je vezi i s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća. Tako je internet, kao najpopularnije sredstvo komunikacije i informiranja, postao dio svakodnevnice života djece i mladih koji su, nažalost, često izloženi neprimjerenim sadržajima. Kako je internet mjesto na kojemu, barem u Hrvatskoj, ne postoji usustavljen mehanizam kontrole sadržaja u sklopu državnog aparata, odgovornost ostaje na djeci i mladima, a ponajviše na roditeljima koji bi trebali kontrolirati djecu u korištenju interneta. Međutim, ako ne postoji svijest o opasnostima interneta, a u nas je ta svijest još uvijek vrlo slabo razvijena, ne može postojati ni odgovornost za njegovo korištenje. Zato smo odlučili preuzeti dio odgovornosti i ponuditi pomoć djeci i mladima, njihovim roditeljima, nastavnicima, državnim institucijama i svima onima kojih se dotiče područje djelovanja našega Centra. Članovi Centra su stručnjaci s područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava, pedagogije i psihologije. Svoj rad Centar je usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata. Metode našega rada usmjerene su na senzibiliziranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite.