Dvorišta i Vražji kotao u Mađarskoj

Dvorišta i Vražji kotao u Mađarskoj

Nakon niza vrlo popularnih manifestacija organiziranih u sklopu branda Dvorišta na području Općine Bilje tvrtka Privilegium d.o.o. iz Kopačeva i Općina Bilje predstavljaju turističku ponudu općine na međunarodnom festivalu Vražji kotao - Ördögkatlan u Mađarskoj.

U protekle dvije godine obogaćena je kulturno-turistička ponuda. Manifestacije poput Piknika kod Savojskog, Spirit of Imperium Romanum ili pak Dvorišta privukla su veliki broj posjetitelja i postala su omiljena. Projekt Dvorišta se provodi i ove godine u svim naseljima Općine Bilje, ali dolazi i do velikog iskoraka, jer se Dvorišta sele na međunarodni festival Vražji kotao u susjednu Mađarsku.

Festival Vražji kotao ove se godine organizira po 11. puta. U pet malih sela pored hrvatske granice nude se razni kulturni programi od kazališnih predstava preko raznih performansi i koncerata sve do izložbi. Organizirati kulturni festival u malim selima sa oko 500-1000 stanovnika i to daleko od glavnog grada - bila je možda pomalo suluda ideja, ali se pokazalo da postoji ogroman interes za kombinaciju vrhunske kulturne ponude na čistom zraku, na livadi, na trgu sela, u dvorištu neke kuće, u kovačnici ili u štali, možda čak u nekom vinskom podrumu. Festival je u proteklom desetljeću postao jedan od najpoznatijih u Mađarskoj, pa i šire. Prošle godine je primio preko 70 tisuća posjetitelja željnih kulture i seoskog ambijenta. Postao je međunarodnog karaktera.

Organizatori Dvorišta i festivala Vražji kotao došli su do ideje da naprave fuziju svojih manifestacija. Tu ideju je podržao načelnik Općine Bilje i prepoznao mogućnost za predstavljanje turističkog potencijala svoje općine. Tako će ove godine Općinu Bilje predstavljati umjetnici i kulturni djelatnici koji žive i rade na području općine ili su vezani za Baranju kao i Park prirode Kopački rit, koji se također rado priključio ovoj inicijativi. Preko lutkarske predstave uz razne koncerte, učestvovanjem slikara i kipara, kao i gastronomskom ponudom želi se privući pažnja na turističku ponudu Općine Bilje, cijele Baranje, pa i Hrvatske. Programi su osmišljeni za sve generacije. U prekrasnom meditranskom dvorištu Aralica u Nagyharsanyu posjetitelje čeka doista niz doživljaja i dojmova za pamćenje.

Ulaz besplatan!

 

Na jednoj od lokacija festivala (Panzion Aralica, Nagyharsany) predstaviti će se Općina Bilje te Dvorišta sa sljedećim programom: 
 

SVAKODNEVNO od 10-17 sati - dječje radionice, interaktivni programi za cijelu obitelj 

1. 8. (srijeda)
16 h – Lutkarska predstava Ivana Kristijana Majića
3. 8. (petak)
18.30 h samostalni koncert Magdalene Mandura
19.30 h Da vida quero os sinais – fado koncert Jelene Radan
4.8.(subota)
18.30 h Trio Professores – koncert
19.30 KUD iz Privlake – narodni plesovi i pjesme, zajednički ples