Epidemiološko stanje u Slavoniji

Epidemiološko stanje u Slavoniji

Foto: HRT/Radio Osijek

Na području slavonskih županija u posljednja 24 sata dvije su osobe preminule, a evidentirano je 147 novih slučajeva zaraze. I danas prednjači Osječko-baranjska (44), slijedi Brodsko-posavska (35), Vukovarsko-srijemska (27), Požeško-slavonska (24) te Virovitičko-podravska (17).

U osječkom KBC-u i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 303 uzorka, od kojih su 44 bila pozitivna na koronavirus (Osijek 17, Đakovo i Našice po 5, Donji Miholjac 4, Antunovac i Erdut po 2 te Darda, Drenje, Gorjani, Koška, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Šodolovci i Viljevo po 1). Raste broj hospitaliziranih – sada se u bolnicama nalazi 40 covid pacijenata (34 u KBC Osijek, 6 u OŽB Našice), od kojih je 6 na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije je 909 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 35 novih slučaja zaraze koronavirusom. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ hospitalizirano je 26 covid pacijenata, od kojih je šest na respiratoru. U novogradiškoj bolnici lijei se jedna osoba zbog posljedica bolesti COVID-a 19. Prema podacima Policijske uprave trenutno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi 510 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 293 osobe – 27 je novih pozitivnih osoba (po 4 osobe iz Vinkovaca, Županje i Ivankova, po 3 osobe iz Cerića i Gradišta, te po 1 osoba iz Cerne, Gunje, Komletinaca, Mirkovaca, Privlake, Rokovaca, Soljana, Štitara i Tovarnika). Nema preminulih, javlja Županijski stožer civilne zaštite. Trenutno je zbog COVID-19 bolesti u županiji hospitalizirano 19 osoba, dok se 141 nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 4 djelatnika iz sustava zdravstva, a iz ustava obrazovanja oboljelo je 12  nastavnika i 35 učenika. U samoizolaciji se na području županije nalazi 311 osoba – iz sustava zdravstva 2 radnika te 6 nastavnika i 199 učenika iz sustava obrazovanja.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 159 uzoraka, od kojih su 24 pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom su području trenutno aktivna 224 slučaja zaraze – 6 osoba je hospitalizirano, 218 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 426 osoba.

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije javlja da su u protekla 24 sata umrle dvije muške osobe, 1960. i 1952. godište. Oba su muškarca preminula u KBC-u Osijek, uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom su imale i brojne komorbiditete. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 5.478 osoba. Nažalost, 151 osoba je preminula od posljedica infekcije COVIDOM-19. U posljednja 24 sata testirana je 71 osoba, a kod njih sedamnaest je detektiran koronavirus. Osmero dolazi s područja Virovitice, po dvoje ih je iz Pitomače, Voćina, Slatine i Špišić Bukovice, dok je jedna osoba iz Suhopolja. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica nalazi se osamnaest COVID-19 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru. U KBC-u Osijek dva su pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije, oboje na respiratoru.