Ernestinovačka kolonija 46. put okuplja umjetnike

Ernestinovačka kolonija 46. put okuplja umjetnike Ernestinovačka kolonija 46. put okuplja umjetnike

Od 3. do 10. kolovoza u Ernestinovu će se okupiti 20 kipara i slikara koji će ove godine sudjelovati na 46. kiparskoj koloniji. Uz kulturni i zabavni program za posjetitelje, sportska događanja i gastronomske priredbe, u Parku skulptura nastajat će umjetnički radovi s biblijskim motivima.

Sve je spremno za 46. kiparsku koloniju u Ernestonovu. Svečano se otvara u subotu, 3. kolovoza, a 10 kipara i 10 slikara radit će od 5. do 10. kolovoza na temu biblijskih motiva. Pet će kipara izraditi reljef za kor u crkvi Presvetog Trojstva u Ernestinovu za koju su po povratku u mjesto nakon Domovinskog rata izradili i 14 postaja križnog puta. Na ogradi dugoj 10 metara bit će sedam motiva iz Starog zavjeta koje su ernestinovački kipari već počeli raditi kako bi do kraja kolonije i završili. Gosti kipari izradit će od slavonskog hrasta skulpture koje će biti postavljene u središtu obnovljenog Parka skulptura oko novih klupa. Uz kipare i slikare radit će i četvero malih kipara i četvero malih slikara okupljenih u dječjoj umjetničkoj akademiji koja je uvedena prošle godine.

Duga je tradicija naivnog kiparstva u Ernestinovu i žele ga zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić pojasnila je da su proučavali dokumentaciju i u suradnji s konzervatorima i Ministarstvom kulture pokrenuli proces zaštite nematerijalne kulturne baštine. Jer Ernestinovo je kolijevka naivnog kiparstva u Europi i žele zaštititi proces nastajalja naivne skulpture u slavonskom hrastu. Kao prilog potrebnoj dokumentaciji Mato Tijardović, uz rad na reljefu u crkvi, izradit će skulpturu kao što se izrađivala nekada, na prvoj koloniji, bez motornih pila, samo snagom i umijećem ruku, dlijetima i batom. No, tu ne misle stati pa će naivno kiparstvo pokušati staviti i na popis UNESCO-a. 

Izrađuje se i potrebna dokumentacija, za što su već odobrena sredstva iz europskih fondova, kako bi se obnovila Galerija Petar Smajić i Park skulptura.
kiparska-kolonija-ernestinovo-2019-plakat.jpg