"EU kao zaboravljeni mirovni projekt?"

"EU kao zaboravljeni mirovni projekt?"

Organizacije civilnog društva iz Hrvatske za vrijeme predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije odlučile su organizirati nekoliko događanja, a prvo se danas i sutra održava u Vukovaru u povodu obljetnice hrvatskog priznanja i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Europska unija sve više sredstava ulaže u obrambene politike, a organizacije civilnog društva žele podsjetiti i na ulogu EU kao garancije mira. "U trenutku kada EU izdvaja sve više sredstava za obrambene politike i kada dolazak ljudi koji bježe pred ratovima, siromaštvom i posljedicama klimatskih promjena shvaća sve češće kao napad na Uniju, vrijeme je da i glasno progovorimo o mogućim većim naporima koji su potrebni u radu na izgradnji mira kako unutar, tako i izvan svojih granica.", stoji u pozivu organizatora.

Skup je počeo panel raspravom "Hrvatsko i postjugoslavensko iskustvo izgradnje mira kao doprinos mirotvornoj politici EU" na kojoj su sudjelovali Staša Zajović (Žene u crnom, Beograd), Katarina Kruhonja (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek) i Goran Bubalo (Mreža za izgradnju mira BiH, Sarajevo), a moderirao ju je mirovni aktivist Goran Božičević.

No, cilj skupa u Vukovaru nije baviti se "našim" pitanjima, već sagledati širu sliku i pokušati odaslati mirovne preporuke Europskoj uniji. Posebna je tema Sirija i dokumentiranje ratnih zločina. Vukovar ima teško iskustvo u tome i mirovnjaci u Siriji nastoje dokumentirati zločine od prvog dana oružanog sukoba kako niti jedan ne bi ostao nekažnjen.

Gordan Bosanac iz Crosol udruge napomenuo je da bi Europska unija trebala biti aktivnija u izgradnji mira, primjerice u Siriji, Iraku, Afganistanu, nudeći razvojne mirovne projekte. 

U suradnji s civilnim društvom iz EU i regije, u Vukovaru - gradu simbolu ratnog razaranja, na dan međunarodnog priznanja RH i završetka mirne reintegracije, razgovarat će se o tome što se još sve može učiniti kako bi EU aktivno radila na izgradnji mira unutar i van svojih granica.