Europska noć istraživača u Osijeku

Europska noć istraživača u Osijeku

"Tržnica budućnosti" tema je kojom se Osijek uključuje u Europsku noć istraživača. Posljednjeg petka u rujnu, 27. ovog mjeseca u Rektoratu Sveučilišta od 17 do 22 sata istražite hoće li u budućnosti biti, primjerice - čokolade!

"Europska noć istraživača" u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe posljednjeg petka u mjesecu rujnu. Četiri hrvatska grada bili su domaćini Europske noći istraživača u 2018. godini (Zagreb, Split, Pula i Rijeka), a ove godine priči se pridružuje i Osijek.
Europska noć istraživača na frekventnim mjestima tih gradova okupit će u petak, 27. rujna od 17 do 22 sata hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad.
U Osijeku će to biti Rektorat sveučilišta. "Očekuje vas prikaz tržnice budućnosti, jela, pića i običaja iz doba Josipa Jurja Strossmayera s ciljem prezentacije hrane budućnosti. Radionica "Tržnica budućnosti" nadovezuje se na predaktivnost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek "Kemija u kuhinji u doba Strossmayera" gdje ste imali priliku doživjeti kako je to nekada izgledalo, a ovoga puta koračamo u nepoznato. Zaviriti u prošlost znači zakoračiti u budućnost", ističu organizatori.
Posjetiteljima Eurpske noći istraživača bit će predstavljen projekt "Znanstveno-istraživačkog centra za vinovu lozu i vino Mandićevac", a u suradnji s tvrtkom Culex iz Osijeka pomoću modernih tehnologija prezentirat će hranu budućnosti na tržnici budućnosti. Posjetitelji će moći na zabavan način osvojiti vrijedne nagrade dok će pomoću 3D mapinga vidjeti koja je to hrana budućnosti.
Osim predstavnika Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i 
Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, na Tržnici budućnosti proizvode će predstaviti nekoliko osnovnih i srednjih škola (Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Učenička zadruga AgroVet, Poljoprivredna šumarska škola Vinkovci, Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu, Srednja škola Ilok, Učenička zadruga Tehnikum, Osnovna škola Blage Zadre Vukovar, Učenička zadruga Zlatne ruke, Osnovna škola Ernestinovo, Eko Ernest, Srednja škola Donji Miholjac, Učenička zadruga Celestina).
"Je li budućnost slatka, hoće li postojati čokolade u budućnosti i kakve će one biti? Možda će nas liječiti, pomlađivati ili poboljšavati umjesto da kvare zube i debljaju. Kako izgledaju lješnjaci i bademi budućnosti? Umočite prste u futurističke džemove i medne mješavine, a zatim isprobajte namaze i džemove, od sastojaka na koje ne biste ni pomislili! Možda će nas budućnost vratiti na same početke, pa ćemo s naletom novih tehnologija prepoznati vrijednosti onih starih. Hoće li se kulen promijeniti ili će biti konstanta kroz vrijeme? A što je s kozmetikom, vraća li se i njen sat unazad ili možda hrli naprijed? Šareni sapuni, kuglice koje šume, njegujuća labela, odškrinut će vrata budućnosti kozmetike i farmacije. Biti futurist u kemiji sigurno nije lako. Ipak, ponešto o kemiji znamo i možemo vas uputiti na neobično putovanje napretka znanosti. Kažu da ćemo se u budućnosti susresti s nestašicom vode pa tako u petak pijemo pivo i rakiju budućnosti, a zatim se krijepimo čajevima koje poništavaju sva negativna svojstva prethodno navedenih proizvoda. Gledajte, dodirnite, pomirišite i okusite budućnost jer sve će se promijeniti, samo čovjekova želja da nauči nešto novo ostaje uvijek ista", najavljuju organizatori na svojoj Facebook stranici.