Europski dan muzikoterapije u Centru za autizam

Europski dan muzikoterapije u Centru za autizam

Osječki Centar za autizam obilježio je Europski dan muzikoterapije, znanstveno utemeljene terapijske discipline u kojoj se primjenjuje jezik zvukova i glazbe u odnosu terapeut-klijent kako bi se ostvarili individualizirani terapijski, rehabilitacijski i preventivni ciljevi.

Djelatnica Centra Marina Hojsak, prvi sveučilišni specijalist muzikoterapije u Hrvatskoj, rekla je kako se ova vrsta terapije u Centru provodi od 1. ožujka ove godine. Pojasnila je kako se kroz glazbu radi na ostvarivanju neglazbenih ciljeva koja su djeci, štićenicima Centra, najpotrebnija, a to su socijalizacija i komunikacija. "Djeca na ovu vrstu terapije jako dobro reagiraju jer je glazba direktan put do osobe, brži nego riječ. Pokazalo se da je komunikacija neverbalnim putem korisna za naše štićenike i djeca uživaju u ovoj vrsti terapije. Oni vole različitu glazbu i svakom djetetu se tijekom terapije pristupa individualno", zaključila je Hojsak.
Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić kazala je da Centar pohađa 50 djece, a raspoređena su u deset odjela. Kada je Centar u ožujku počeo s radom pohađalo ga je 27 djece.
Povodom obilježavanja Europskog dana muzikoterapije Centar je ugostio dječji zbor "Osječki zumbići" koji je za štićenike izveo koncert.