Europski novac za Eko-industrijsku zonu Nemetin

Europski novac za Eko-industrijsku zonu Nemetin

Za projekt izgradnje poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni "Nemetin", što se smatra jednom od ključnih točaka u budućem razvoju tamošnjeg gospodarstva, grad Osijek dobio je 12,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova, istaknuto je na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi.

"zona_n.jpgProjekt obuhvaća izgradnju javne rasvjete i toplovoda, za što bi javni natječaj trebao biti raspisan u idućih 45 dana, te izgradnju prometnih površina i distributivno telekomunikacijske mreže", naveo je viši savjetnik Upravnog odjel za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Zvonimir Prgomet. Kako je istaknuo, potencijalni ulagači mogu dobiti različite poticaje za kupnju zemljišta u zoni, čija je početna cijena 90 kuna za četvorni metar, pa ulagač s ulaganjem većim od milijun eura dobija olakšicu od 70 posto, a za ulaganje od dva milijuna eura olakšica je 90 posto. Ugovori o kupnji zemljišta u zoni do sada su sklopljeni s tvrtkama "Lagermax" i "Messer Croatia plin", a na jednoj parceli gradit će se centar za obnovljive izvore energije i bioplinsko postrojenje, što je zajednički projekt grada i osječkoga Sveučilišta.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je kako će davanjem olakšica grad ostati bez dijela novčanih sredstava, ali kako je daleko važnije privući ulagače i potaknuti zapošljavanje. Dodao je kako gradska uprava razmišlja da slične modele i kriterije primjeni i za ostala zemljišta u gradskom vlasništvu kako bi prioritetno potaknula domaće ulagače na moguće investicije. Dogradonačelnik Denis Ambruš napomenuo je kako je zona "Nemetin" dobro pozicionirana u blizini cestovnih, željezničkih i riječnih koridora, a na raspolaganju su joj i kapaciteti obližnje osječke Zračne luke "Klisa".
10995937_1590564197827435_3604663798025530259_n.jpg

Kornelija Mlinarević i Zvonimir Prgomet iz Upravnog odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo, dogradonačelnik Denis Ambruš