Europski tjedan održivog razvoja

Europski tjedan održivog razvoja

U sklopu projekta "Zemlja i mi" volonteri PRONI Centra od 20. do 26. rujna obilježit će Europski tjedan održivog razvoja. Za tu su prigodu pripremili niz aktivnosti namijenjene mladima između 15 i 30 godina.

Zainteresirani se mogu prijaviti za jednu ili više aktivnosti online prijavnicom koja se nalazi ovdje.

Raspored koji nam je poslao PRONI Centar objavljujemo u cijelosti:

PONEDJELJAK (20.09.2021.)
11:00 - 13:00 sati 
PRONI Centar (Ulica Kralja Zvonimira 15, Osijek)
PISMA SOLIDARNOSTI
Epidemiološka situacija koju proživljavamo nikako ne doprinosi aktivnoj međugeneracijskoj interakciji, budući da se starije generacije smatraju rizičnim, a mlađe generacije često prebole corona virus bez simptoma.
Korisnicima osječkog doma umirovljenika zajedno ćemo napisati pisma podrške i ohrabrenja, kako bismo im malo uljepšali svakodnevicu te im pokazali da, unatoč zabrani posjeta u domove, nisu zaboravljeni.
Potrebna nam je vaša kreativnost i nježnost; neka im naša pisma uljepšaju dan!

UTORAK (21.09.2021.)
18:00 – 20:00 sati 
PRONI Centar (Ulica Kralja Zvonimira 15, Osijek)
 Zaigrajte s nama zanimljivu i poučnu igru koja će vam pomoći bolje razumjeti klimatske promjene kojima svjedočimo. 
CLIMATE FRESK GAME – igra koja se sastoji od 42 kartice koje pomažu pri razumijevanju klimatskih promjena.
Cilj ove igre  jest podići  svijest o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena i njihovoj sustavnoj prirodi. Shvatite zajedno, djelujte sada.
Radionica se sastoji od tri dijela:
1. dio - obrazloženje: Sudionici otkrivaju karte igre, zajedno razmišljaju kako bi međusobno povezali karte i tako istaknuli uzroke i posljedice klimatskih promjena.
2. dio - kreativnost: Nakon identificiranja uzroka, mehanizama i posljedica, sudionici prate veze i ilustriraju "klimatsku fresku".
3.dio - rasprava: Vrijeme je za raspravu. Cilj? Podijeliti osjećaje i razmisliti o kolektivnim rješenjima kako bi se potaknulo djelovanje vezano uz klimatske promjene
 
SRIJEDA (22.09.2021.)
10:00 – 12:00  sati
Vojni poligon "C", Osijek
KAD SE MALE RUKE SLOŽE (akcija čišćenja)
Ovom aktivnošću u suradnji s osječkom gradskom tvrtkom za čišćenje UNIKOM d.o.o. cilj nam je osnažiti se kao zajednica i podići svijest o gospodarenju otpadom u našem gradu kako bismo bili dio rješenja. Upravo mi mladi smo budućnost ovoga Grada i zato vas pozivamo da nam se pridružite i da zajedno napravimo nešto korisno.
Akcija čišćenja održati će se u Vojnom poligonu "C", ali ćemo se svi zajedno okupiti ispred INTERSPAR-a (Sv. Leopolda B. Mandića 7, Osijek) u 9:40h. Preporučujemo da dođete biciklom! Ukoliko nemate bicikl, postoji opcija odlaska javnim prijevozom
(gradski autobus).
Mi ćemo osigurat rukavice, potrebne materijale i osvježavajuća pića, a od vas tražimo samo da budete dio ovog pokreta.
Učinimo to! Za čistiji grad bez otpada.
 
ČETVRTAK (23.09.2021.)
17:00 – 19:00 sati
Pampas (mala šuma), Osijek
ŠUMSKE IGRE
Kako bismo iskoristili dobro vrijeme i prirodu koju nam nudi grad, odlučili smo organizirati kratku vožnju biciklom od našeg ureda do šume Pampas. U poslijepodnevnim satima, uživat ćemo u društvu novih prijatelja te u igranju različitih igara koje potiču razvijanje osjetila (vid, sluh, miris itd.).
Biciklima se sastajemo ispred PRONI centra (Kralja Zvonimira 15, Osijek)  u 16:30  sati  te ćemo vožnjom do lokacije uživati u krajoliku šume i rijeke. Ukoliko nemate bicikl, dođite izravno na lokaciju u 17:00h te sudjelujte u našim aktivnostima.
Da bi vam bilo što ugodnije, preporučujemo da ponesete vodu, grickalice, dekicu ili ručnik za sjedenje! 
 
PETAK (24.09.2021.)
18:00 – 20:00 sati 
PRONI Centar (Ul. Kralja Zvonimira 15, Osijek)
KUHAJMO ZDRAVI TAPAS
Ciljevi održivog razvoja također uključuju i brigu o našem zdravlju i prehrani. Upravo zbog toga smatramo da je kuhanje i kušanje ukusnih zdravih jela najbolji način za poticanje rasprave.
Ova je aktivnost podijeljena u tri dijela:
1. Priprema pet tapasa (španjolski koncept koji se sastoji od posluživanja male količine hrane uz piće, obično za dijeljenje s prijateljima i obitelji).
2. Degustacija pripremljenih tapasa.
3. Vrijeme za slušanje i dijeljenje vaših prijedloga i recepata za užine i zdrave obroke.
 Naš cilj je upotrijebiti što više domaće uzgojenih i sezonskih namirnica. Hoćemo li uspjeti? Uz Vašu kreativnost, ljubav prema kuhanju i degustaciji – nema sumnje!
Ako želiš sudjelovati na nekoj od ponuđenih aktivnosti, prijaviti se možeš putem online prijavnice koja se nalazi ovdje.